10 січня 2022, 08:30, Україна

Фомопсис та борошниста роса здатні знищити до 50% урожаю соняшника

Про це йдеться у матеріалі «Факти про 10 найбільш поширених хвороб соняшника».

Борошниста роса соняшника проявляється спочатку на верхній стороні листкової пластини — з’являється білий пухнастий наліт, що складається з міцелію патогена та може вкривати всю поверхню. Потім — чорні плодові тіла (клейстотеції).

Цікаво, що до утворення клейстотеціїв хворобу, здавалось би, можна сплутати з несправжньою борошнистою росою. Однак остання уражує виключно нижню сторону листків. До того ж, від несправжньої борошнистої роси справжню відрізняє більш пізній прояв симптомів — після настання фази цвітіння. Може призводити до втрати 50% врожаю.

Читати по темі: Аналіз ґрунту в точному землеробстві

Ще одна хвороба-некротроф, що здатна спричинити ламкість стебел і, як наслідок, вилягання та недобір врожаю — фомопсис. Через це його часто плутають зі склеротиніозом. Типовими симптомами є некроз листя, поява на стеблі навколо черешків великих коричневих некротичних плям з чорними пікнідами та порожнистість стебел.

Джерелом інфекції є рослинні рештки (пікніди на стеблах і кошиках) та насіння. Спершу уражується листя, потім хвороба переходить до стебла. Втрати врожаю від фомопсису можуть сягати до 50%.

Детальніше про хвороби соняшника читайте у матеріалі на SuperAgronom.com.