7 січня 2022, 13:00, Україна

На Дніпропетровщині зима наступила на 3 тижні пізніше, опадів на 122% більше норми

За даними регіонального ЦГМ, наприкінці третьої декади грудня переважала дуже холодна із значними опадами погода. Середньодобові температури повітря в більшості часу на 1–9°С були нижчі за норму або близькі до неї і знаходились у межах 2–14 °С морозу.

Сніговий покрив висотою 9–30 см, залягав на всій території області. Глибина промерзання ґрунту на 31 грудня в середньому становила 11–29 см, хоча на сході та місцями на південному заході – 0,5–5,0 см.

Середня температура повітря за третю декаду грудня виявилась на 3–5 °С нижчою за середню багаторічну норму. Мінімальна температура повітря в найхолодніші ночі на переважній частині області знижувалась до 14–19 °С морозу, на заході області до 21 °С морозу.

Загалом в грудні переважала дуже тепла, як для цієї пори року, з істотними опадами, погода. В перших двох декадах утримувався підвищений температурний режим повітря, на 3–5 °С вищий за кліматичну норму. Максимальна температура повітря в найтепліші дні підвищувалась до 11–12 °С тепла. Проте аномально холодною була остання декада місяця.

Стійкий перехід середньої добової температури повітря через 0 °С в бік зниження, що в метеорології визначає початок зими, відбувся по області 21 грудня, на три тижні пізніше кліматичних строків.

В середньому по області кількість опадів за грудень склала 50 мм, або 122% норми.

На початку січня відбулося потепління,  почалася відлига, яка триває і до сьогоднішнього дня. Середньодобові температури повітря в більшості часу в першій половині першої декади січня перевищували норму на 1–6 °С і становили -2,3 – +2,2 °С.

Максимальна температура повітря наприкінці звітного періоду підвищувалась по області до 3–5 °С тепла. Разом з тим, мінімальна температура повітря в найхолодніші ночі знижувалась до 7–9 °С морозу, а поверхня снігу охолоджувалась до -10 – -12 °С.

Незначні опади у вигляді снігу, мокрого снігу та дощу відмічалися за звітний період протягом 3–4 діб, їх кількість на переважній частині області склала 3–6 мм, або 21–43 % декадної норми. Середня відносна вологість повітря виявилась високою і становила 84–90 %.

Після настання відлиги, з 1 січня і до кінця звітного періоду, відмічалося інтенсивне танення снігового покриву. На теперішній час він залишається залягати в середньому на 20–50 % площ висотою від 1 до 4 см.

Обстеження посівів озимих зернових культур показало, що рослини знаходяться у задовільному стані, мають зелене забарвлення. Значне зниження температури повітря, яке відмічалося в третій декаді грудня, не мало негативного впливу на рослинні організми. Завдяки наявності снігового покриву на полях мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузлів кущіння рослин пшениці озимої (3 см) під час найбільшого похолодання не була нижчою за -2 – -6 °С. Разом з тим, на завершення грудня розрахункові критичні температури вимерзання для середньозимостійких сортів пшениці озимої залежно від фази розвитку рослин становили 10–15°С морозу.