27 червня 2017, 08:54, Урожай

Топ-3 проблем зі збиранням урожаю на Херсонщині

Головні проблеми цьогорічних жнив — засуха, пожежі та нестача техніки, говорить директор Департаменту агропромислового розвитку Херсонської ОДА Олександр Паливода в інтерв'ю Херсон.CITY.

«Перші роботи по збиранню зернових вже розпочалися в Голопристанському, Скадовському та Чаплинському районах. Маю зазначити, що у двох попередніх роках 2015 та 2016 врожаї ранніх зернових були рекордними — в окремих господарствах ми збирали до 50 центнерів з гектару.

Цього року врожайність може зменьшитись, тому що через відсутність опадів та високі температури посіви «підгоріли»: не забуваймо, що Херсонська область відноситься до зони ризикованого землеробства, і такі ситуації для області звична справа. Згідно плану у 2017-му ми маємо зібрати до 2 млн. тонн ранніх зернових, але чи вдасться виконати план, ми будемо знати лише по завершенню повного обсягу робіт — приблизно до 20 липня», — говорить Олександр Паливода.

Ще одна проблема — нестача зернозбиральних комбайнів. За словами очільника департаменту, зараз в області наявні 2650 комбайнів, а навантаження на кожен складає в середньому 210 га. Враховуючи, що на збирання ранніх зернових відводиться дуже мало часу, то цієї кількості техніки недостатньо й аграрії орендують техніку з північніших областей, де починають жнива пізніше.

І щороку в області виникає проблема підпалів полів, коли збиранню врожаю загрожують пожежі. Їх основною причиною стає людський фактор: випалювання стерні, необережне поводження з вогнем, порушення експлуатації техніки та ін. Тому цій проблемі та її попередженню приділяють багато уваги та проводять профілактичні заходи: оборювання та обкошування полів, моніторинг посівів фахівцями протипожежної служби.