6 січня 2022, 17:20, Україна

Через зміни клімату Україна переходить до зони надвисоких температур і погодних катаклізмів

Про це йдеться у матеріалі Глобальне потепління чи сонячна активність: чому почастішали природні катаклізми і чого чекати в майбутньому на Latifundist.com.

Як стверджують в Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів, через кліматичні зміни наша країна вже переходить до зони надвисоких температур і погодних катаклізмів. А в найближчі 30-40 років може відбутися опустелювання значних територій. 

Підвищення середньорічної температури повітря в Україні підтверджуютьвітчизняні метеорологи.

«Чи варто сумніватися в існуванні глобального потепління? На мою думку, не варто, адже цифри говорять самі за себе. Середня річна температура повітря в Україні за період 1991-2020 рр. піднялася на 0,8-1,8°С порівняно з попередніми показниками за 30-річний період 1961-1990 рр. Ці дані перевищують середні показники у світі, тобто потепління на нашій території відбувається швидкими кроками. Крім того,в Україні спостерігається майже безперервний період потепління, і впродовж всього часу середня річна температура повітря в 65-75% випадків була вищою за норму», — пояснює Оксана Ящук, експертка метеосервісу «Метео Фарм».

А експерти ООН описали можливий апокаліптичний сценарій, якщо тенденції, які спостерігаються сьогодні, продовжаться і далі:

  • Арктика вже до 2050 р. один раз на рік практично повністю буде звільнятися від льоду, найімовірніше, у вересні;
  • у майбутньому опадів стане більше в Сахарі, Арктиці та в районі екватора в Тихому океані;
  • менше опадів буде в південно-західній частині Південної Америки, у Західній Австралії та Середземноморському регіоні;
  • є велика ймовірність того, що Гольфстрім ослабне, навіть якщо викиди парникових газів будуть мінімальними; до 2100 р. течія може взагалі зникнути;
  • зникнення Гольфстріму призведе до зростання температури повітря в Північній Європі, пояс тропічних дощів буде зміщений на південь;
  • азіатські та африканські мусонні дощі ослабнуть, водночас посиляться в Південній півкулі;
  • температура більше зростає над сушею (на 1,6 °C), ніж над морем (0,9 °C);
  • рівень води в Світовому океані до 2100 р. підніметься на 0,5 м порівняно з сьогоднішнім за умови, якщо глобальне потепління досягне критичної позначки 2°C.