6 січня 2022, 15:17, ЗЗР

Для боротьби зі шкідниками в Японії створили лазерні установки

Японська національна організація з дослідження сільського господарства і продовольства Японії (NARO) розробила нову технологію, яка може відстежувати траєкторію польоту комах та знищувати їх лазерними променями.

Фахівці NARO розрахували, що одним лазером можна знищувати до 300 шкідників за хвилину. Вони стверджують, що за допомогою цього методу можна знизити використання хімічних інсектицидів і забезпечити екологічну боротьбу зі шкідниками сільськогосподарських культур.

Моніторинг лускокрилих шкідників світловими пастками на полях агрохолдингу A.G.R. Group

Читати

Зараз триває доопрацювання системи, випробовування її на полях. NARO сподівається, що до рівня комерційного продукту розробка досягне у 2025 р. Зараз вона ще не готова до практичного використання, триває робота над усуненням певних проблемних моментів. Наприклад, для зйомки комах і визначення їх місця розташування для стрільби використовується камера. Процес займає лише 0,03 секунди, але це занадто довго, щоб надійно вразити комаху, що рухається.

Щоб подолати цю проблему, дослідники розробили метод прогнозування траєкторій польоту комах. За цілі обрали, зокрема, азіатську бавовникову совку (Spodoptera litura), поширеного в Азії шкідника, відомого також як бавовниковий листовий черв’як або тютюновий черв’як. Личинки комахи завдають значної шкоди сої, капусті, полуниці та іншим овочам та фруктам.

Імаго азійської бавовникової совки має довжину 2-3 см, що дає лазерному променю високу ймовірність попадання в ціль. Також система може бути ефективна проти сарани.

Якщо технічна реалізація та економічна ефективність нової системи будуть доведені, то її впровадження дасть змогу вирішити також проблему резистентності до наявних пестицидів та зниженні токсичного навантаження на природу.