6 січня 2022, 08:57, Добрива

М'ясо-кісткове борошно може стати частковим замінником мінеральних добрив

Однак, як повідомляє Farmer.pl, повністю замінити міндобрива цей продукт не може. Як зазначено у повідомленні, 1 тонна такого добрива близька до 5 тонн гною. Однак слід враховувати, що м’ясо-кісткове борошно містить мало калію та магнію, та й азоту і фосфору в ньому недостатньо, тож однаково доведеться доповнювати живлення мінеральними добривами. Хоча в умовах високої ціни на добрива навіть часткова їх заміна може дати вагому економію.

При цьому добриво з м’ясо-кісткового борошна особливо рекомендується для кислих і бідних фосфором ґрунтів. 

Вміст окремих інгредієнтів залежить насамперед від виду тварин, технології обробки та способу зберігання. У середньому м'ясо-кісткове борошно становить близько 60 кг/т азоту, 100 кг/т P2O5, 10 кг/т K2O, 120 кг/т CaO і 5 кг/т MgO. Азот доступний переважно у формі білка і буде вивільнятися поступово протягом приблизно двох років. Також ефект фосфору помітний в наступний сезон після застосування.

Стабілізатори азоту: як отримати реальну економію на добривах

Читати

У повідомленні зауважується, що, з одного боку, жодна кількість борошна не може повноцінно замінити мінерального підживлення, а надмірне використання може призвести до надлишку фосфору. Як показує досвід, цей вид добрив не має покривати всю потребу рослин в азоті, яким він багатий. Оптимально до 80% азотного удобрення можна досягти за допомогою м’ясо-кісткового борошна, а решту слід доповнити мінеральними добривами.

Польське законодавство дозволяє використовувати таке борошно в максимальній дозі 5 т/га кожні два роки, і ця доза працює найкраще. Добриво потрібно вносити перед сівбою, відразу змішуючи його з ґрунтом.

Також м’ясо-кісткове борошно підвищує сорбційні властивості ґрунту та стимулює його мікробіологічну активність. Ще одна перевага – ефект добрива, який залишається на високому рівні протягом двох сезонів, що також є великою економією в наступному році після внесення. Відносно низька ціна також важлива, як і менша доза, ніж у випадку природних добрив, що призводить до менших витрат на паливо.

Недоліком, безумовно, є погано збалансований склад. Вміст калію низький порівняно з рештою компонентів, натомість вміст фосфору занадто високий і на багатих цим елементом ґрунтах можна й «переборщити».