4 січня 2022, 13:40, ЗЗР

Дефіцит засобів захисту рослин в Україні: чи готові аграрії експериментувати?

Про це повідомляє AgroTimes з посиланням на слова голови ГО «Аграрний союз Запорізької області», директора ТОВ «Агрофірма «Ольвія» Анатолія Тиховода.

За словами Анатолія Тиховода, який наразі веде переговори з постачальниками ЗЗР, купити препарати за напрацьованою роками схемою не вдається.

«Багато препаратів уже довелося замінити. Щось — на більш дорогі, щось — на дешевші або й генерики. В будь-якому разі це негативно позначиться на виробництві, адже напрацьовані роками схеми зрушаться — ми не можемо передбачити як на наших полях поведуть себе різні препарати. Зазвичай нові ЗЗР ми випробовуємо дуже обережно», — зазначив Анатолій Тиховод.

В ПСП«Альфа-Агро» на Херсонщині для весняної посівної вже закупили 100% насіння і 70% ЗЗР. Процес закупівлі решти 30%, за словами власника і директора господарства Ігоря Брагінця, затягується через дефіцит деяких препаратів. Як для насіннєвого господарства, для «Альфа-Агро» дуже важлива якість ЗЗР, а тому, за словами власника господарства, навіть істотне підвищення їхньої ціни не завадить купівлі.

Попри це, відсутність деяких імпортних ЗЗР змушує господарство перейти на інсектициди та деякі протруйники українського виробництва. 

«Як мені відомо, багато дистриб’юторських компаній притримують продажі, створюючи штучний дефіцит для збільшення цін в подальшому. Втім, репутацію надійного постачальника легко втратити, але дуже важко завоювати», — зазначив Ігор Брагінець.

Читати за темою: Ціни на сульфат амонію та його дефіцит зростатимуть — експерт

Як пояснюють дистриб’ютори, дефіцит ЗЗР на ринку спричинений тим, що деякі діючі речовини препаратів виготовляються в Китаї, де, через пандемію коронавірусу, їх було виготовлено недостатньо , щоб забезпечити ринок.