7 січня 2022, 09:00, Світ

Через зміну клімату українські садівники зможуть вирощувати тайські воскові яблука

Підготував SuperAgronom.com за матеріалами specialtyproduce.com.

«Тайські воскові яблука від маленького до середнього розміру, в середньому шість сантиметрів у довжину, довгасті й у формі дзвіночка з цибулинним кінцем квітки, який трохи зморщується в центрі. Гладка шкірка варіюється від фіолетового, червоного, до блідо-зеленого, з легкими ребрами і легким блиском, що нагадує восковий наліт. М’якоть біла з губчастим і повітряним переплетенням і високим вмістом води. У центрі також є велика насіннєва порожнина, яка може містити велике темно-коричневе насіння. Тайські воскові яблука злегка хрусткі та соковиті з легким солодким смаком, схожим на азіатську грушу», — йдеться у матеріалі.

Тайські воскові яблука, які ботанічно класифікуються як Syzygium samarangense, розвиваються купками на великому тропічному дереві, яке може виростати до 18 м у висоту. Незважаючи на назву, тайські воскові яблука лише за кольором і текстурою шкірки нагадують яблуко і насправді є ягодою. Також відомі як водяні яблука, воскові яблука, трояндові яблука, віск джамбус, ляньву — в Китаї, чомфу в Таїланді та джамалак у Франції.

Тайські воскові яблука переважно зустрічаються в Азії і є популярним деревом на задньому дворі. Зріле дерево може дати до 700 фунтів урожаю за один сезон. Ягоди зазвичай споживаються свіжими як соковита закуска.

Читати по темі: Садівник з Черкащини вирощує яблука у формі сердець

Було виявлено, що тайські воскові яблука містять олеанолову кислоту, яка має протизапальні властивості. Їх вживають як в сирому, так і вареному вигляді без серцевини. У сирому вигляді їх можна подавати з сіллю або цукром для додання смаку або нарізати та додавати в салати. Їх також можна тушкувати, варити та консервувати для соусів або використовувати як начинку, яку можна подавати до морозива, млинців та французьких тостів.

Опубліковано рекомендації зимового зберігання саджанців у приміщенні
Читати

Тайські воскові яблука добре поєднуються з цибулею, часником, чилі, м’ятою, лимоном, фенхелем, гострими сирами та зеленню, як-от ромен і шпинат. Тайські воскові яблука зберігаються кілька днів у прохолодному, сухому та добре провітрюваному місці.

У Тайвані такі яблука називаються «Чорні перли», темніший, фіолетово-чорний сорт тайського воскового яблука є найціннішим сортом в Азії за його солодкий смак і глибокий колір. На додаток до ягід, кора, листя та коріння тайських воскових яблук також використовувалися в медицині в Малайзії протягом тисячоліть, щоб зменшити симптоми набряку, свербіння та тріщини язика. Квіти використовуються в Тайвані як засіб, що допомагає зменшити симптоми лихоманки та нерегулярного випорожнення кишечника.

Тайські воскові яблука є рідними для таких країн: Бангладеш, Філіппін, Індії, Малайзії, Самоа та Індонезії і були поширені дослідниками в тропічні регіони по всьому світу. Сьогодні тайські воскові яблука можна знайти на місцевих ринках в Азії, а також у деяких частинах Східної Африки, Карибського басейну та Сполучених Штатів. У зв’язку зі зміною клімату прогнозується, що і українські садівники невдовзі зможуть вирощувати це дерево.