2 січня 2022, 12:00, Насіння

Прогнозувати вимивання нітратів з дренажних полів стане можливо з імітаційною моделлю

Про це йдеться на futurefarming.com.

Розробка моделі розпочалася внаслідок виникнення потреби у вдосконаленні методів управління зниженням рівня нітратів у дренажній воді на дренажних сільськогосподарських угіддях так, як процес осушення підвищує ризик вимивання азоту і фосфору. 

Основою дослідження стали результати щодо ризику вилуговування данської урядової програми оцінювання вилуговування пестицидів (PLAP). 

Модель була розроблена Сагаром К. Мотарджемі та його колегами з Орхуського університету й Геологічної служби Данії та Гренландії (GEUS). Вона здатна оцінювати кількість внесених азотних добрив, що знаходяться під ризиком вимивання через дренажні системи та, зокрема, кількість азоту в ґрунті. В аналізі ризику DAISY об’єднує і враховує такі чинники, як атмосфера, рослини, ґрунт і вода, які є основними компонентами сільськогосподарської системи.

Використовуючи агроекологічну модель DAISY на полях за традиційного обробітку ґрунту, дослідники змогли оцінити ризик вимивання азоту через дренажну систему. Програма моделювала процеси вилуговування нітратів через дренажні системи та поглинання азоту культурою з високою точністю.

«В результаті проведеного моделювання, було визначено, що в середньому за 10 років 70% внесеного азоту використовувалося сільськогосподарськими культурами, 11% вимивалося до ґрунтових вод, 9% — через дренажну систему, а 7% було втрачено, наприклад, через денітрифікацію», — пояснює Сагар К. Мотарджемі.

Відносно високі концентрації нітратів були визначені як у підземних водах, так і в дренажних стоках у періоди, коли ґрунт залишався голим.

«Припускаємо, що для зниження цього ризику методи управління та сівозміни слід покращити. Одна зі стратегій пом’якшення наслідків полягає в тому, щоб ґрунт не залишався необробленим протягом тривалого періоду, оскільки після збирання врожаю можуть залишатися рослинні рештки. А оскільки свіжі рештки та органічна речовина ґрунту мінералізуються під час розкладання, це може становити ризик вилуговування азоту за відсутності рослин для його використання», — додав Сагар К. Мотарджемі.