1 січня 2022, 10:30, Насіння

Перший в світі врожай соняшнику, посіяного дроном, зберуть в Австралії

У повідомленні йдеться, сівба цієї олійної культури відбулася у вересні у ході 12 різних експериментів. Врожай претендує стати першим в світі, посіяним за допомогою БПЛА. Наразі рослини знаходяться у фазі цвітіння. Подивитися на посів, виконаний безпілотником, прийшли десятки людей.

Фермер Роджер Вудс, який управляв дроном, заявив, що безпілотні літальні апарати — це майбутнє сільського господарства.

«Наскільки нам відомо, це перший урожай соняшнику в світі повністю посаджений великим сільськогосподарським безпілотником. Дрон висіває насіння, а згодом апарат удобрює посіви та. Єдине, чого не може дрон — зібрати культуру», — додав пан Вудс.

Фермер зазначив, що цей досвід привчить громадськість до сільськогосподарських інновацій, більш безпечних для навколишнього середовища, що актуально, враховуючи розповсюджену проблему ущільненості ґрунтів. А крім того, великим плюсом безпілотника Роджер Вудс вважає його доступність та економічну вигоду порівняно до придбання сівалки та розкидача добрив.

Варто відмітити, що попри те, що дрони фермера регулярно використовуються у сівбі та удобренні люцерни, пшениці та ячменю, більшість колег пана Вудса вважали висів соняшнику цими машинами неможливим у силу просторових потреб культури для формування врожаю (чіткий інтервал між рослинами).

Однак шляхом спроб і помилок протягом 12 різних експериментів, фермер впорався і дрон висіяв 45 тис. насінин / га для формування густоти посіву 30 тис. рослин / га. В подальшому цей показник планується знизити.