29 грудня 2021, 08:00, Насіння

ФАО кукурудзи на Чернігівщині обирають дедалі нижче

Як зазначив Олександр Дворніченко, головний агроном СТОВ «Прогрес», що в Ніжинському районі, останніми роками в регіоні спостерігаються холодні весни, що негативно впливає на сходи кукурудзи.

«Така ситуація вже не перший рік. Ґрунт не прогрівається, дощі йдуть холодні, кукурудза в стресовому стані може перебувати до 2-3 тижнів. І наразі вихід один — підбирати відповідні холодостійкі гібриди. Є ще ризики похолодання вже в період, коли кукурудза зійде, — на початку червня. Також останнім часом трапляється, що під час цвітіння культури стаються перепади температури. Вдень на сонці може підскочити до 40 °С. Це теж негативно впливає — може відбутися незапилення, скидання зерна, кількість рядів зменшується тощо», — пояснює головний агроном.

Різне ФАО та посухостійкість гібридів — фактори успішного вирощування кукурудзи

Читати

За його словами, знизити негативні впливи таких умов можна також підбором гібридів. Зокрема, вирощувати лінійки з різним ФАО. В господарстві сіють гібриди від найменшої рекомендованої для регіону групи стиглості до вищої — з ФАО понад 300. Цьогоріч, наприклад, у «Прогресі» сіяли мінімальне ФАО 220, максимальне — ФАО 350.

Як у свою чергу зазначає Юрій Нестеренко, менеджер з регіонального розвитку по Чернігівській області компанії «Лімагрейн Україна», ще років 5-6 тому чернігівські аграрії підвищували ФАО кукурудзи в надії на вищу врожайність. Але зараз знову повертається тенденція до зниження ФАО.

«З одного боку, через часті посухи гібриди з високим ФАО можуть у фазах цвітіння та наливу зерна потрапити в посушливий, спекотний період. З іншого боку, гібриди з ФАО 350 і вище в нашому регіоні можуть не визріти. Здебільшого в таких гібридів повільний стартовий ріст у весняний період і вони більше стресують через повернення холодів навесні. А потім ранні вересневі приморозки, які досить часто спостерігаються в даному регіоні, не дають змоги кукурудзі достатньо визріти. Розуміючи цю проблему, компанія «Лімагрейн Україна» вводить до лінійки гібриди різних груп стиглості та рекомендує господарствам розділяти ризики, висіваючи гібриди різних груп стиглості. Гібриди з меншим ФАО зазвичай кременисто-зубовидні, їх можна висівати в більш ранній період, вони мають більш швидкий стартовий ріст і хорошу посухостійкість, ці гібриди підходять для посіву на різних типах ґрунтів. А гібриди з ФАО 300-360 більш теплолюбні, мають зубовидний тип зерна з хорошою вологовіддачею, ми рекомендуємо їх сіяти при температурі ґрунту 10°С на глибині заробки насіння, на родючих, чорноземних ґрунтах, де вони показують найкращий результат», — пояснює Юрій Нестеренко. 

Так, серед посіяних цьогоріч у СТОВ «Прогрес» 3 гібриди селекції Лімагрейн. За словами Олександра Дворніченка, хоч у цьому господарстві він працює лише 2 сезони, але з гібридами від компанії «Лімагрейн Україна» вже має справу давно, добре знає їхні переваги, тож вибір продуманий.

«Це популярні й досить потужні гібриди Адевей (ФАО 290), ЛГ30315 (ФАО 280), ЛГ3350 (ФАО 350). Адевей сію вже тривалий час, і хоч для монокультури він не дуже підходить, але його можна раніше сіяти тому, що він не боїться холодного ґрунту. На наступний рік я його знову замовлю. Це стабільний гібрид. На будь-яких типах ґрунтів, за різних умов він ніколи не давав збоїв по урожайності. І якщо ми ставили планку, то він завжди виходив на потрібні показники, «пробачаючи» нам помилки, недопрацювання тощо. В заліковій вазі він завжди дає за 10 т/га», — розповів пан Олександр.

Нагадаємо, що всі матеріали проєкту КліматКонтроль ви можете почитати ось тут: https://bit.ly/3dhekjS