28 грудня 2021, 15:32, Технології

Американські експерти радять боротися з ущільненням ґрунту без застосування ґрунтообробки

Як зазначає видання, у штаті Індіана (США) у 2021 році  жнива виявилися складними. На більшій частині штату жовтень був вологий, похмурий і прохолодний, що ускладнювало збирання кукурудзи. Водночас фермери поспішали зібрати урожай до Дня подяки (тобто до 20-х чисел листопада), тому нарощували інтенсивність жнив, не чекаючи, поки ґрунт підсохне після дощів.

Це спричинило виникнення колій від коліс та ущільнення ґрунту на багатьох ділянках. Традиційно, фермери застосовують в таких випадках розпушувачі, однак експерти не радять використовувати в такому разі ґрунтообробну техніку.

«З точки зору фізики ґрунту, запуск розпушувача для усунення ущільнення може бути корисним, однак є декілька великих «якщо». Зокрема, якщо вологість ґрунту від середньої до нижчої за середню, ви можете розбити деякі шари ущільнення, але якщо ґрунт залишається сильно зволоженим, то розпушувач, ймовірно, не зможе порушити ущільнення ґрунту», — каже Дон Донован, спеціаліст з охорони ґрунтів.

Також, за його словами, ущільнення ґрунту зазвичай не можна швидко виправити одним простим рішенням. Особливо там, де такі погодні умови під час жнив трапляються часто і шари ущільнення накопичуються на різних глибинах. Як вихід експерт рекомендує «замінити залізо на коріння».

«Використання покривної культури з глибоким корінням, що висівається після збирання врожаю або як міжрядна для основної культури, може розпочати процес руйнування шарів ущільнення ґрунту, а також забезпечити решту переваг, які надають покривні культури. Редька та ріпак можуть руйнувати шари ущільнення ґрунту від середнього до глибокого, тоді як однорічний райграс та озиме жито, які ростуть всю зиму, можуть пробити більш глибокі зони ущільнення ґрунту з корінням, що сягає понад 70-75 см», — зазначає Дон Донован.

Після того, як коріння відмирає і розкладається, залишаються канали й наступного сезону корінню кукурудзи буде легше проростати вглиб. І загалом коріння покривних озимих культур може пробивати шари ущільнення ґрунту саме взимку, коли більше вологи і шари м’якші.

Звісно, додає експерт, боротьба з ущільненням в такий спосіб — справа не одного року. Але вона виправдана і з економічного погляду, і з погляду поліпшення родючості ваших ґрунтів.