26 грудня 2021, 09:00, Україна

Перезимівля кукурудзи на полях призводить до погіршення якості наступного врожаю — думка

Про це йдеться у матеріалі «Зона ризику-2021, або Якісні показники зерна нового врожаю» на Latifundist.com.

Окрім зростання цін на газ на світовому та внутрішньому ринках, не слід скидати з рахунків зростання вартості електроенергії. Тому елеватори були змушені підняти вартість послуг сушіння зерна, оскільки збільшилася її собівартість порівняно з цінами на початку сезону.

«Звичайно, цей рік важкий, і добре запам'ятається аграріям та іншим учасникам ринку — ціни на газ побили всі рекорди зростання, збиральна кампанія затягнулася, перевізники підняли тарифи на свої послуги»,‎ — говорить Тетяна Мінашова, інженер-технолог ГК «Прометей».

Читати по темі: Багато посівів кукурудзи в Україні залишаться зимувати на полях

Нерідко товаровиробники, доки йдуть дощі, не прибирають урожай кукурудзи, чекаючи морозної погоди, щоб знизити вологість насіння природним шляхом. Але тут треба бути обачливими, оскільки в разі рясних опадів витрати на збирання врожаю зростуть.

«Далекоглядний аграрій розуміє, що восени необхідно провести гарну ґрунтообробку. А якщо цього не зробити, то наступного року втрата врожаю може становити до 30%. Перезимівля кукурудзи в полі — це збирання навесні, яке тягне за собою появу нових хвороб, розвиток грибка через високу вологість, і, як результат, буде отримана низька якість наступного врожаю», — зазначає пані Тетяна.