25 грудня 2021, 14:00, Добрива

Експерт розкрив особливості роботи стабілізаторів азоту в ґрунті

Про це йдеться у матеріалі «Стабілізатори азоту: як отримати реальну економію на добривах».

Є дві основні групи стабілізаторів азоту: інгібітори уреази (діюча речовина N-бутилтіофосфортриамід) та інгібітори нітрифікації (з д.р. нітрапірин).

Діюча речовина N-бутилтіофосфортриамід — унікальна на українському ринку з групи інгібіторів уреази. Вона блокує активність ензиму уреази під час трансформації амідної (NH2-) форми азоту в амонійну (NH4+) і уповільнює цей перехід. Цей процес дозволяє пролонгувати період азотного живлення рослин на початковому етапі ланцюгу перетворення азоту в ґрунті.

Натомість механізм дії нітрапірину, інгібітору нітрифікації, впливає на активність роду бактерій Nitrosomonas, які приймають участь в перетворенні амонійної (NH4+) форми в нітратну (NО3-). Вона відразу поглинається рослиною і втрати на цьому етапі мінімальні.

Читати по темі: Сульфат амонію серії UMiD БІО на 15% ефективніший від традиційних добрив — думка

Також важливо пам'ятати, що інгібітори на основі нітрапиріну повністю дезактивують бактерії роду Nitrosomonas, та впливають на мікрофлору в ґрунті в цілому, що негативно відбивається на живленні рослин. Тому в більшості країн Європи дані продукти під забороною в використанні, аналогічна ситуація і в Сполучених Штатах.

Тому в порівнянні з інгібітором нітрифікації інгібітор уреази починає працювати на ранніх етапах перетворення форм азоту, що дозволяє зберегти більший його відсоток.

«В південних регіонах «вікно» проходження процесу нітрифікації досить невелике, оскільки для бактерій роду Nitrosomonas необхідні оптимальні умови: температура ґрунту, волога та гарне аеробне середовище. Для цього регіону рідкість, коли всі ці чинники одночасно в оптимумі, тому це «вікно» становить лише декілька місяців — з квітня до кінця травня, та з кінця жовтня до перших заморозків», — зазначив Володимир Мулявка, регіональний представник АХТ в Південному регіоні.

Детальніше про стабілізатори азоту та як зекономити на добривах читайте у матеріалі на SuperAgronom.com.