25 грудня 2021, 11:20, ЗЗР

Науковці розповіли, як зменшити резистентність грибкових патогенів до фунгіцидів

Про це пише phys.org.

Внесення фунгіцидів для лікування хвороб рослин почалося 150 років тому, коли суміш вапна та сульфату міді, відома як «бордоська суміш», використовувалася для боротьби з грибковими захворюваннями на французьких виноградниках. Однак у міру збільшення використання агрохімікатів їхня ефективність знизилася завдяки явищу адаптації, в сільському господарстві — стійкість до фунгіцидів.

Майкл Бредшоу, патолог рослин міністерства сільського господарства США, та його колеги зібрали генетичні дані патогенів, щоб визначити, як швидко розвивається стійкість їх до ЗЗР.

«Цікаво, що ми помітили зниження кількості стійких до фунгіцидів патогенів через п'ять-десять років після перерви у застосуванні препаратів, — сказав Майкл Бредшоу. — Наприклад, патогенні мікроорганізми, стійкі до фунгіцидів, досягли піку в період з 2005 до 2009 року, що на п'ять-десять років відстає від піку застосування фунгіцидів FRAC 1».

Читати по темі: Озвучено плюси і мінуси використання безпілотників у якості обприскувачів посівів ЗЗР

Дослідження також оцінює глобальний розподіл стійких до фунгіцидів патогенів та визначає, що рослина-господар, походження збудника грибкових захворювань та її різновид також пов'язані зі стійкістю до певних типів фунгіцидів.

«Це дослідження спочатку проводилося як ресурс для країн і аграріїв, які покладаються на фунгіциди для боротьби з патогенами після збирання врожаю, — пояснив Майкл Бредшоу.

Так, щоб знизити стійкість грибкових хвороб до фунгіцидів потрібно постійно змінювати препарат, а точніше, його діючу речовину. Чим довше аграрій застосовуватиме один і той же засіб, тим менш дієвим він ставатиме.

Можна виділити певні дослідні ділянки щоб оцінити, до якого ЗЗР наразі найбільш стійкі патогени. І на основі отриманих даних розробити план використання фунгіцидів на найближчі роки.