24 грудня 2021, 15:30, Урожай

Якість кукурудзи врожаю 2021 досить низька — підсумки сезону

Про це йдеться у матеріалі «Зона ризику-2021, або Якісні показники зерна нового врожаю» на Latifundist.com.

«Якщо говорити про зернові культури, зокрема пшеницю та ячмінь, то їхня якість цього року у всіх зонах землеробства України мало чим відрізнялася. На початку збирання зернових культур ячмінь мав низьку натурну масу — на рівні 570-580 г/дм3, але потім цей показник стабілізувався і становив у середньому 620-630 г/дм3», — зазначають експерти ГК «Прометей».

За їх словами, пшениця цього сезону має досить високі показники вмісту білка, числа падіння, кількості та якості клейковини. У південних регіонах України спостерігався підвищений вміст сажкових зерен, а ось самих капсул сажки було дуже мало.

Читати по темі: В Укргідрометцентрі розповіли про стан озимих та погодні умови за другу декаду грудня 2021

«Що стосується кукурудзи, то її якість цього року залишає бажати кращого. Через часті дощі в зонах зростання культури затрималися терміни її збирання. Основна маса зерна кукурудзи містить підвищені показники вологості — в середньому 20-25%, через що в її качанах розвивається пухирчаста сажка, яка обмежується як ДСТУ, так і контрактними умовами», — підкреслили фахівці.

Якість насіння соняшнику теж залежить від зони землеробства. Так, наприклад, у південних регіонах України на початку сезону партії були сухі з вмістом вологості 7-8% і чисті: смітна домішка становила 3-4%. Вміст олії в насінні соняшнику — у межах 46%. У центральних регіонах спостерігались партії відносно чисті — 4-5% засміченості, вміст смітної домішки, середня вологість партій — на рівні 10-12%. Проте вміст олії залишався на високому рівні — 49-50%.

Читати по темі: Рекордні 107 млн тонн зернових та олійних культур зібрали аграрії України