24 грудня 2021, 11:00, Україна

Зимовий зерновий кліщ загрожує посівам озимих культур в Україні

Про це інформує ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області.

«На території України останні 5-6 років спостерігається шкідлива діяльність цієї комахи. Але, на жаль, у багатьох агрономів виникають складнощі з діагностикою ушкоджень цим шкідником. Часто їх плутають з проявом кореневих гнилей і невиправдано проводять фунгіцидні обробки, що не вирішує проблему. Тому фітосанітарні інспектори рекомендують сільгоспвиробникам перед проведенням захисних обприскувань переконатися, що посіви не пошкоджені зимовим зерновим кліщем», — йдеться у повідомленні.

Дорослі кліщі до 1 мм довжини, овальні, темно-зелені або майже чорні з червоними ногами, в задній частині з червоною плямою навколо дорсального анального отвору.

Розселення кліщів відбувається у фазі яйця з ґрунтом або з рослинними рештками. Масовому розмноженню та шкодочинності сприяє прохолодна, затяжна весна. Оптимальна температура для харчування від + 4 до +23 С. Кліщі активні в похмуру погоду та нічний час. В сонячні дні ховаються під грудочками ґрунту. Основна активність і шкідливість припадає на осінньо-зимовий період (листопад-грудень) і в ранньовесняний період (березень). Економічний поріг шкодочинності становить 5 екземплярів на 1 лист. Розвитку фітофагу сприяє м’яка зима та затяжна весна.

Читати по темі: В Укргідрометцентрі розповіли про стан озимих та погодні умови за другу декаду грудня 2021

При живленні кліщі розривають епідерміс листя і висмоктують клітинний сік, що містить хлорофіл. Відтак на листях утворюються сіруваті плями, рослини набувають характерного сріблясто-сірого забарвлення, прикоренева частина темніє. Верхівки листя в’януть і буріють. Пошкоджені рослини відстають в рості і тому причиною таких ушкоджень вважають вимерзання.

Як боротись із зимовим зерновим кліщем

Вирішальне значення в боротьбі з зимовим зерновим кліщем мають агротехнічні заходи: раціональні сівозміни, обмеження площ колосових попередників озимої пшениці, своєчасне знищення падалиці колосових культур в усіх полях сівозміни за допомогою системи обробітку ґрунту, сівба озимих в оптимальні строки.

Осередки підвищеної чисельності кліщів на озимій пшениці доцільно обробляти інсектоакарицидами, дозволеними до використання згідно з Переліком пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні у весняний період при відновленні вегетації, враховуючи погодні умови та властивості інсектицидних препаратів.