23 грудня 2021, 17:00, Україна

В Укргідрометцентрі розповіли про стан озимих та погодні умови за другу декаду грудня 2021

Про це інформує Український гідрометеорологічний центр, передає прес-служба УЗА.

Так, згідно з повідомленням, у різних областях України спостерігалися значні контрасти температур. На значній території відзначалось продовження вегетаційних процесів на посівах озимих культур.

«Завдяки теплій для грудня погоді на багатьох площах південних та прилеглих районах центральних областей на посівах озимини до кінця декади тривали повільні ростові процеси, спостерігалися зміни у фазовому розвитку. Так завдяки теплу та оптимальному зволоженню ґрунту більшість посівів на цих територіях досягли фази кущіння саме у середині грудня. На решті площ посіви знаходилися у стані спокою», — зазначають експерти Укргідрометцентру.

Читати по темі: Синоптики попереджають про шквальний вітер до 28 м/с та сильні нічні морози

Опади, які випали у грудні, були надзвичайно важливими і добре засвоїлись ґрунтом, адже промерзання не спостерігалось.

Загрозливих явищ для перезимівлі озимих та плодових культур не спостерігалося. Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння (3 см) озимих культур у більшості областей була у межах 0°С — плюс 4°С. Лише в окремих районах східних областей мінус1-3°С.

За розрахунками агрометеорологів критична температура вимерзання становила: озимої пшениці у фазі сходів — мінус 10-14°С, 3-го листка — мінус 11- 15°С, кущіння — мінус 13-15°С; озимого жита — мінус 15-16°С, озимого ячменю та ріпаку — мінус 10-11°С