22 грудня 2021, 14:00, Насіння

У агрокорпорації Степова розкрили секрет створення ідеального гібриду

Про це розповіли експерти агрокорпорації «Степова», йдеться у матеріалі «Насіннєвий бізнес з нуля, склади 100 тис. кв. м, дистрибуція та сервіс: Візитка агрокорпорації Степова».

Кожного року в інституті випробовують 3,5 тис. гібридів на врожайність і вологовіддачу. Також вони паралельно створюють ще 3 тис. нових гібридів. Наразі більшу увагу приділяють гібридам з великою вологовіддачею. Так, минулого року в каталозі вже з'явився гібрид Шквал.

«Як виглядає процес відбору найкращого гібриду? Ми знайшли формулу ідеального гібрида. Потім 3 роки його випробовуємо. Якщо бачимо, що він гарно себе показує, то відправляємо на екологічні випробування в різні кліматичні зони України. І тільки тоді передаємо на державне сортовипробування, яке триває ще 3 роки. Зараз, наприклад, два наших гібриди уже проходять таке випробування. Ще один гібрид, Лука, пройшов перший рік випробувань», — розповідає науковець інституту.

Читати по темі: Експерти агрокорпорації Степова поділились досвідом управління складськими приміщеннями

Крім продажу та експорту насіння власної селекції, вирощування насіння на замовлення, «Степова» займається ще й доопрацюванням насіннєвого матеріалу.

 

«Коли ми мали лише одну калібрувальну машину, то могли отримувати насіння кукурудзи трьох фракцій: великої (10-8,5 мм), середньої (8,5-7 мм) і маленької (7-6 мм). Після того, як встановили додаткове обладнання, можемо отримувати з однієї фракції круглу і плоску кукурудзу, всього — до 5 фракцій. Поки не ділимо так третю фракцію, бо вона дрібна і вся йде кругла», — розповідає Олександр Лемаєв.

Доопрацьоване насіння потрапляє у накопичувальні бункери. Їх на заводі три, і кожен по 25 тонн. Звідти воно потрапляє на дві лінії протруювання зерна. Все вище зазначене обладнання дозволяє одночасно працювати з 3-4 різними культурами. При цьому на кожному із етапів доопрацювання не буде змішування одного зерна з іншим.

Нагадаємо, що насіння української селекції більш адаптоване до складних погодних умов, ніж імпортоване.

«Цей рік за погодними умовами, які склалися до середини серпня, був ідеальним для імпортних гібридів: вдосталь вологи, і погода наближена до тих умов, де вони були виведені. Та коли погодні умови стають більш стресовими, то імпортні гібриди залишаються далеко за нами. Тому все більше господарств почали цікавитися українською селекцією, бо вона дає урожай за будь-яких умов», — відмічає науковець інституту.