22 грудня 2021, 12:30, Україна

Агрокомпанія поділилась результатом впровадження дощувальної системи на Херсонщині

Про це йдеться у матеріалі «По 13 т/га кукурудзи та по 4 т/га сої на Херсонщині: як минув перший рік використання зрошення у A.G.R. Group».

Під зрошенням у регіоні наразі знаходиться близько 2400 га земель агрохолдингу. Цей рік став першим досвідом у зрошуваному землеробстві для A.G.R. Group, тож цікаво дізнатися, які результати отримали за його підсумками та які висновки зробили стосовно досвіду з вирощування культур на зрошенні.

«Передусім скажу, що сівозміна в цьому регіоні відрізняється від решти кластерів. На більшості площ ми будуємо її за такою системою: 2 роки кукурудза, 2 роки соя. На Херсонщині ж частина посівів на богарних землях, а частина — на зрошенні. На богарі ми вирощуємо озимі, а на поливі — кукурудзу та сою і трохи озимих. Зокрема, цьогоріч під кукурудзу було відведено 1860,5 га, під сою — 104 га, під озимий ячмінь — 357 га (з них 295 га на зрошенні) і під пшеницю — 606 га (на зрошенні 111,8 га)», — розповідає Олександр Аракелян, головний агроном холдингу.

Читати по темі: Врожайність кукурудзи на зрошенні збільшується вдвічі, свідчить досвід

Він зазначає, що господарство ДП «Альфа Фарм» увійшло до холдингу нещодавно, тож весняний обробіток був досить важким через проведення неякісної осінньої оранки. Ґрунт тут також був не в найкращому стані, його складно було підготувати до бажаних кондицій.

«На деяких полях раніше сіяли соняшник, іноді навіть по 2 роки поспіль. Відповідно, на цих площах урожайність кукурудзи дещо нижча, але все одно на рівні 12 т/га. Тоді як на кращих полях ми отримуємо 14 т/га. Тож поки що середній показник виходить до 13 т/га», — поділився Олександр Аракелян.

Що стосується сої, врожайність культури становила в середньому 4,1 т/га. Але, зазначає пан Олександр, це за умови сівби не в заплановані терміни, на що вплинули певні причини, а також поганого стану ґрунту.

«Отже, якщо робити усе правильно, то абсолютно реально отримувати 4,5-5,0 т/га», — підсумував Олександр Аракелян.

Детальніше про впровадження зрошення на Херсонщині компанією A.G.R. Group читайте у матеріалі на SuperAgronom.com.