22 грудня 2021, 09:30, Урожай

Полтавщина зайняла друге місце за валовим збором зернових культур в Україні у 2021

Про це розповів Сергій Фролов, директор Департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА.

Зазначається, що середня урожайність зернових і зернобобових — 5,74 т/га, що на 0,72 т/га вище, ніж минулоріч. За валовим збором основних і зокрема зернових сільгоспкультур Полтавщина посідає 2 місце в Україні після Вінниччини.

«Нині комплекс осінньо-польових робіт в області наближається до завершення. Практично закінчили збирання сільськогосподарських культур, проведені роботи з підготовки до сівби наступного року, — сказав Сергій Фролов. — Завершено збирання гречки й проса. Гречки — на площі 2,2 тис. га, намолочено 2,4 тис. тонн. Це на рівні минулого року. Потреба області — 4 тис. тонн. Тож працюємо над збільшенням площі під цю культуру. У поточному році прийнята урядова постанова, якою передбачена дотація на гектар посіяної гречки. 21 господарство області отримає дотацію на загальну суму 1,2 млн грн. Завершене збирання сої. Її урожайність зросла на 3 центнери. За площею сої (122 тис. га) область посідає 2 місце по Україні».

Лідер за врожайністю сільгоспкультур в Україні завершує польові роботи — результати сезону
Читати

Соняшнику намолочено 1,14 млн тонн при середній урожайності 2,64 т/га (на 0,1 т/га вище за минулорічні показники). За валовим збором соняшнику область посідає 6 місце в державі.

Цукрового буряку на площі майже 26 тис. га накопано 1,75 млн тонн. За цим показником Полтавщина третя в Україні. Середня урожайність культури — 41,5 т/га (на 0,95 т/га вище, ніж торік). Як і попереднього року, переробляють цукровий буряк чотири заводи — Ланнівський, Глобинський, Новооржицький і Яреськівський. Наразі підприємства переробили більше 1 млн тонн цукрового кореня й виробили 166,5 тис. тонн цукру. Потреба області — 63 тис. тонн. Кобеляцький завод нині на перестої.

Читати по темі: Рекордні 107 млн тонн зернових та олійних культур зібрали аграрії України

Наближається до завершення збирання кукурудзи на зерно, її обмолочено 631 тис. га, що становить 98%. Намолотили понад 4 млн тонн, середня урожайність — 6,45 т/га (на 0,97 т/га вище, ніж торік). За валовим збором цієї культури область посідає 3 місце по Україні. Загалом на Полтавщині найбільші площі кукурудзи.

«Призупинена тенденція зменшення площ озимих зернових. Під урожай посіяно 263 тис. га озимих на зерно, із них пшениці — 247 тис. га, жита — 6,4 тис. га, ячменю — 10,4 тис. га. Усі посіви — в доброму й задовільному станах, — додав Сергій Фролов. — У поточному році зібрано 1,2 млн тонн пшениці та майже 26 тис. тонн жита. Для забезпечення споживчих потреб населення області хлібопродуктами необхідно 156 тис. тонн зерна. Наразі продовольчого зерна з урахуванням перехідних залишків на підприємствах області, які займаються його зберіганням і переробленням, становить 247,5 тис. тонн пшениці. Цього достатньо для забезпечення потреб області».