20 грудня 2021, 12:50, Україна

Названо можливість якісно підготуватися до сезону за дефіциту коштів

Про це йдеться у матеріалі «Гроші на посівну: як зекономити обігові кошти та отримати додатковий дохід» на Latifundist.com.

Сьогодні аграріям доступні різні фінансові інструменти, які значно вигідніші, ніж традиційне банківське кредитування. Один із них — авальований вексель. В агробізнесі його зазвичай виписують в рахунок оплати за поставлені дистриб’ютором насіння, ЗЗР і добрива. Схема проста: навесні за допомогою векселя, авальованого в одному із банків, компанія фінансує 100% вартості ТМЦ, а розраховується за них восени.

За словами Вадима Нестеренка, засновника та голови наглядової ради агрохолдингу Ristone Holdings, авальований вексель — дешевший банківський інструмент порівняно з класичним кредитуванням. А економія коштів на обслуговуванні залучених ресурсів — це дуже важлива перевага для будь-якого бізнесу.

Погоджується з цією думкою і Володимир Бондаренко, фінансовий директор Cygnet Agrocompanу, додаючи, що в останні декілька сезонів ставки на авалювання векселів перебували у діапазоні 2-4,5%.

Читати по темі: Експерти назвали середню зарплату працівника у сільському господарстві в Україні

«За таких ставок, навіть за умови дещо вищої ціни товару, вексельний розрахунок може бути вигіднішим, ніж передоплатні умови, що потребують залучення гривневого банківського кредиту зі ставкою 12-14% річних. Валютний кредит можна залучити значно дешевше, ніж гривневий, — під 3-6% річних. Проте він передбачатиме утримання курсового ризику до осені, що може бути критично для компаній, чия продукція орієнтована на внутрішній ринок і не має прив’язки до валюти», — зазначає Володимир Бондаренко, фінансовий директор Cygnet Agrocompanу.

Варто відзначити, що авальованими векселями, як засобом розрахунку, Cygnet Agrocompany користується з 2014 р. За цей час агрохолдинг набув практичного досвіду співпраці з п’ятьма з ТОП-10 банків України. Основним мотиватором вибору цього інструменту була складна ситуація на ринку в 2014-2015 рр. За словами Володимира Бондаренка, у той період відсоткові ставки за гривневими кредитами зросли до понад 30% річних.

Валютні кредити, окрім високих ставок, несли ще й ризики курсових збитків через постійне зростання курсу долара. Тож холдинг шукав інструмент, який би захищав від ризиків девальвації гривні і був недорогим. І ним став авальований банком вексель.

Детальніше про вексельну програму читайте у матеріалі на Latifundist.com.