19 грудня 2021, 15:10, Україна

Опубліковано карту Марсу, де українцям найвигідніше буде вирощувати сільгоспкультури

Про це пише businessviews.com.ua.

 «Зараз ми ближче до висадки на Марсі, ніж коли-небудь раніше. Наприклад, приватна компанія SpaceX розробила ракетоносії сімейства Falcon та космічний корабель Dragon, що в перспективі допоможе людству подорожувати у космосі. А автори проєкту Food in Mars and Moon вже знають, де люди можуть вирощувати сільгосппродукти на Марсі та на Місяці», — йдеться у матеріалі.

На Марсі краще селитись біля екватора та у низовинах.

Вчені розробили карту, де врахували рівень радіації, клімат, місцевість і наявність ґрунту. Вони розглянули поживні речовини, які містив ґрунт, а також дослідили запаси льоду (який на Марсі зустрічається не усюди). Найбільш придатні для життя місця на карті позначені темно-синім кольором. Частину цих місць вже дослідили, наприклад, Acidalia Planitia. Саме у цих регіонах «Кернел» зможе вирощувати соняшник, МХП — курятину, а фермери збиратимуть урожай органічної марсіанської цибулі.

Читати по темі: В космосі виявили новий вид бактерій, що допоможуть вирощувати культури в екстремальних умовах, — NASA

При цьому краще триматися якомога далі від неактивних вулканів Марсу, а саме Олімпу (висотою 21 км) та Елізіуму (16 км).

На Марсі можна вирощувати квасолю, помідори, моркву та картоплю.

«Вчені, які працюють над вивченням можливостей ґрунту з Марса, створили свій власний сад з умовами, які є на червоній планеті. За останні п’ять років результати були досить успішні. Наприклад, у штучних умовах зібрали урожай зеленої квасолі, помідорів, моркви та картоплі», — зазначається у статті.

У майбутньому це допоможе створювати перші марсіанські ферми. Вирощувати продукти самостійно поселенці Марсу будуть змушені тому, що привезти туди свіжі овочі неможливо: політ займає близько 10 місяців. До того ж екіпаж на борт може з собою брати лише харчові замінники.