16 грудня 2021, 17:00, Насіння

Якість насіння бобових потрібно надалі підвищувати, — Сюзанна Григоренко

Про це йшлося на презентації спільної програми дій ГС «Співтовариство виробників і споживачів бобових України» та Насіннєвої асоціації України.

Щоб гідно конкурувати на світових ринках, потрібно підвищувати якість продукції, впроваджувати інноваційні технології, працювати над селекцією, спрямованою на сучасні потреби.

Як зазначила Сюзанна Григоренко, виконавчий директор Насіннєвої асоціації України, про підвищення якості виробництва, використання насіння провідних селекцій потрібно говорити вже зараз. У Державному реєстрі сортів рослин, придатних до поширення в Україні, станом на 25.11.2021 р, налічується 398 сортів бобових культур (209 — іноземної селекції, 189 — української).

«Це все сорти, які в умовах нашої країни показують високі результати. І є з чого обирати. Важливим, на нашу думку, є використання посівного матеріалу від офіційних перевірених постачальників. Щоби посіяне насіння, давало прогнозований результат, а не так, як куплене незрозуміло в кого і де. А ми, як асоціації, своєю чергою через наші заходи допоможемо розкрити потенціал бобових», — додала Сюзанна Григоренко.

Читати по темі: Насіння української селекції більш адаптоване до складних погодних умов, ніж імпортоване

У свою чергу Антоніна Скляренко, голова Правління, президент Співтовариства виробників і споживачів бобових України презентувала програму заходів на 2022 р. Зокрема, планується організувати 2 Дні поля з акцентом на бобові та зернобобові культури на базі регіональних відділень Українського інституту експертизи сортів рослин (УІЕСР).

Як зазначила Наталія Грюнвальд, директор УІЕСР, на 2021 рік до кваліфікаційної експертизи було включено 26 сортів сої, 21 сорт гороху, 18 сортів нуту, 8 сортів квасолі.

До слова, зараз у Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні, містяться:

  • сої — 286 сортів;
  • гороху — 50 сортів;
  • квасолі — 51 сорт;
  • нуту — 20 сортів;
  • сочевиці — 8 сортів;
  • чини — 2 сорти.

Учасники зустрічі, серед яких були виробники бобових/зернобобових, насіннєвого матеріалу цих культур, постачальники, провідні галузеві об'єднання, зійшлись на тому, що заплановані спільні заходи відкриють нові можливості та перспективи розвитку для галузі.