15 грудня 2021, 17:00, Україна

Експерти розповіли про стан посівів озимих культур в Україні

Про це розповіли експерти «УкрАгроКонсалт», пише УЗА.

Як стверджують у Мінагрополітики, в Україні озимі зернові під урожай-2022 займають 7,69 млн га, що трохи менше, ніж торік. Зокрема, пшениця зростає майже на 6,25 млн га. Ячменем засіяли 1,2 млн га, житом — 159 тис. га.

Як зазначають аналітики «УкрАгроКонсалт», через пізню весну змістилися у часі всі сільгоспроботи, тому й сівба озимих цьогоріч була пізня. А погодні умови цієї осені виявилися дещо гіршими за зазвичай.

Читати по темі: Поширеність мишоподібних гризунів на полях України сягає 4 колоній на гектар

«Вересень і жовтень видалися холоднішими за норму, що уповільнювало вегетацію. У листопаді, навпаки, температура повітря кілька разів підвищувалася до 15℃, а в південних областях — ще вище», — кажуть експерти.

За їх словами, тепла погода допомогла б розвинутися посівам, однак зволоженість ґрунту на території країни була недостатньою. Як наслідок — на півдні подекуди спостерігається зрідженість сходів, а рослини, що проклюнулися, не встигли достатньо зміцніти до холодів, частина з них пішла в зиму ослабленими.

«Тому підживлення навесні буде особливо важливим, — наголошують в «УкрАгроКонсалт». — Однак в умовах подорожчання добрив таку стратегію реалізувати непросто».