15 грудня 2021, 15:01, Україна

Роман Лещенко розповів про вибір гібридів кукурудзи та зменшення ризиків

Про це зауважив міністр АПК Роман Лещенко в блозі на AgroPolit.com, підготовленому на основі лекції для курсу «Цариця полів» від освітньої платформи Культиварій, де очільник Мінагрополітики виступить у ролі спікера.

«У 2021 році всі технології показали гарний результат, і компанії отримали високі врожаї. Однак це переважно було забезпечено завдяки високому рівню вологи, яка ще й випала досить рівномірно. Цей фактор впливає на результати досліджень та подальший вибір аграріїв, адже наші виробники, коли бачать гарний результат, намагаються його масштабувати, збільшивши площу під вдалий (на думку аграрія) гібрид. Я й сам колись мав з цим проблему. Працюючи на землі і дивлячись на результати наприкінці сезону, брав найвдаліший гібрид і збільшував під нього посівну площу. Однак потім отримував не той результат, на який розраховував, адже щороку у нас досить різні умови на полях», — розповідає пан Лещенко.

Сьогодні, маючи аналітику від наших партнерів, насамперед йдеться про США, варто звертати увагу на прогнози і корелювати свій вибір посівних матеріалів — наголошує міністр. Так, наприклад, за даними NASA, наступний рік буде складним: вже фіксується дисбаланс за вологою восени, і прогноз на зиму вказує, що вона буде малосніжною та холодною. На весну прогнозують перепади температури на рівні 10-12℃, і з питанням вологи будуть проблеми.

Читати по темі: Експерт розповів, як визначити оптимальну норму висіву кукурудзи

«Тож не варто застосовувати тільки 3-4 гібриди, і потрібно постійно диверсифікуватися, однак до цього питання слід підходити виключно з точки зору доцільності. Не прокачуйте кожен гектар землі величезною кількістю добрив та ЗЗР. Підбирайте гібриди, що найкраще переносять посуху та перепади температур. Головне — середньозважений підхід. Пам’ятайте, що рекордний врожай буде не завжди, і потрібно дуже обережно ставитися до інвестицій через високу вартість енергоносіїв та підвищення цін на добрива», — наголошує Роман Лещенко.

Детальніше про різні технології вирощування кукурудзи пан Лещенко розповість на новому курсі «Цариця полів» від освітньої платформи Культиварій. Всього аграріїв очікує 40 лекцій від 30 досвідчених українських та іноземних спікерів, 8 практичних занять та виїзди на господарства.

Хочете бути прогресивним аграрієм, у якого кукурудза «вистрілює» не тільки в гарний для неї рік, а постійно? Переходьте за посиланням та встигніть замовити курс. Подробиці за тел. +38 (050) 023-89-87, e-mail: kultivariy@latifundistmedia.com.