14 грудня 2021, 09:30, ЗЗР

Експерти розповіли, як розвиватиметься ринок агрохімії в Україні у 2022 році

Таку думку висловив керівник хімічного напрямку та бренду DEFENDA LNZ Group Сергій Борисов в інтерв’ю на Latifundist.com.

Він акцентував, що подорожчання продуктів відбувалося у три хвилі і почалося з початку року. Перша хвиля — це логістика. Вона спричинила підняття ціни на продукти з січня 2021 р.

«Цього сезону відбулося підвищення цін на логістику. Через пандемію логістичні ланцюжки у всьому світі були порушені. Збільшилися строки поставки товару через нестачу контейнерів. У результаті ціни на логістику піднялися в 4-5 разів. Звісно, це все не могло не відбитися на собівартості продукції. Залежно від продукту собівартість зросла на 10-15%. Чим дорожчий продукт, тим цей відсоток менший», — прокоментував він.

Друга хвиля, за словами експерта, — зменшення видобутку жовтого фосфору в Китаї. У серпні єдиний завод, який виробляє цю речовину, зменшив її обсяги втричі. Це пов’язано з екологічними нормами, бо видобуток жовтого фосфору є найтоксичнішим виробництвом у світі. Водночас жовтий фосфор є сировиною для гліфосату та інших продуктів. То ж що відбулося? А відбувся шалений ріст цін на гліфосат.

Читати по темі: На українському ринку ЗЗР з’явилось 6 нових препаратів

Сергій Борисов акцентував, що третє підняття цін зафіксоване у вересні, коли почалися проблеми на енергетичному ринку Китаю. Через нестачу електроенергії в Піднебесній обмежили виробництво діючих речовин і формуляцій. Заводи працюють тільки 2-3 дні на тиждень. Наприклад, якщо раніше завод виробляв 30 тис. л, то тепер — 5 тис. л. Але ж йому потрібно утримувати завод, персонал і обслуговувати саме виробництво. Тому витрати на це заклали у собівартість продукції. У результаті на окремі товари собівартість підвищилася у 5-6 разів.

«Це викликало нестачу діючих речовин і, відповідно, зрив контрактів. Сюди ж включаємо проблеми з логістикою і доходимо до висновку, що наступний 2022 р. буде значно складнішим. У Китаї зосереджено до 85% всієї світової агрохімії. Тому не варто очікувати навесні зниження цін на неї», — зауважив експерт.

Він акцентував, що компанія LNZ Group перед початком сезону планувала зростання продажів. Незважаючи на всі вищезазначені фактори, з цим завданням компанія впоралася і показала доволі непогані результати. Так, у грошовому еквіваленті LNZ Group виросла на 25% і на 15% — за площами, обробленими препаратами компанії.

Нагадаємо, що очікувати цінової стабілізації на ринку міндобрив до квітня-травня 2022 р. не варто, передумов до зниження ціни немає і в короткостроковій перспективі не буде.