14 грудня 2021, 08:00, Урожай

Урожай кукурудзи на Кіровоградщині цьогоріч вдвічі вищий, ніж у 2020

Про це розповів Григорій Арсірій, голова відділу обласного департаменту агропромислового розвитку, пише Суспільне.

«Цього року кукурудзу в області вирощували 4 тис. господарств, — розповідає Григорій Арсірій. —Внесення достатньої кількості мінеральних добрив, погодні умови і людський фактор — всі доклали зусиль».

За словами економічного аналітика Всеволода Степанюка, кукурудзу з області переважно експортують. Зокрема, торік Україна продала понад 51 млн тонн зернових, що принесло $9,4 млрд. За обсягами експорту Україна поступилася лише США. Продаж сільськогосподарської продукції становить 40% усієї виручки від експорту.

Аналітик говорить, кукурудза — є технічною культурою, її вирощування не впливає на добробут громадян.

«Це основна технічна культура для виробництва різних олій, корму для худоби і так далі. Збільшення вирощування технічних культур супроводжується зменшенням виробництва м’яса, молока, тобто зменшенням поголів’я худоби. Кукурудза, можливо, трохи підтримує курс гривні до долара, бо продається за валюту», — наголошує експерт.

Читати по темі: Урожай кукурудзи в Україні перевищив показник 40 млн тонн

Також пан Всеволод підкреслює, що вирощувати кукурудзу Україна зобов’язалась перед Всесвітньою торговою організацією.

«Єдиний шлях регулювання цих речей — це тарифне регулювання, митні збори та самостійна політика держави», — вважає Всеволод Степанюк.

Керівник сільгосппідприємства з села Зелений Гай Федір Згривець розповів, що з 3 тис. га цьогоріч зібрали понад 20 тис. тонн кукурудзи.

«У цьому році врожайність у господарстві становила 11,4 т/га, але були площі, де збирали по 12,0-12,5 т/га. Торік врожайність була 5,6-6,0 т/га, і це найвище. Були зони, де отримували по 1 т/га», — каже аграрій.

Минулого року по кукурудзі у господарстві отримали збитки. Наразі ціна на кукурудзу — близько 7,5 тис. грн/т. Порівняно з минулим роком ціна зросла на 30%. Федір Згривець назвав причини такого зростання.

«Техніка виросла в ціні, запчастини виросли в ціні. Паливно-мастильні матеріали ми раніше купували по 12-15 тис. за тонну, нині до 28 тис. за тонну платимо», — резюмував пан Згривець.

Нагадаємо, що освітня платформа Культиварій оголосила про запуск нового широкомасштабного курсу «Цариця полів», що охоплює повний операційний цикл кукурудзи — від купівлі насіння до реалізації врожаю. За детальнішою інформацією переходьте за посиланням.