13 грудня 2021, 18:00, Україна

На заході України спостерігається дефіцит вологи

Про це розповів Ярослав Тимофійчук, директор ПП «Ярослав і К», що на Івано-Франківщині, йдеться у відеоматеріалі на YouTube, підготував SuperAgronom.com.

«Восени 2021 р. майже не було нормальних опадів. Але ми зберегли вологу, у нас хороші сходи пшениці, додамо азотних добрив, та як добре перезимує, — буде хороший урожай», — розповідає пан Ярослав.

За його словами, середня врожайність кукурудзи на господарстві, у розрізі останніх років, сягає показника 11-14 т/га без зрошення. Але опадів стає все менше і врожайність також знижується, доводиться змінювати технології, купувати спеціальну техніку.

Так цьогоріч, щоб зберегти вологу, господарство придбало диско-лаповий культиватор Kuhn Performer. Купували агрегат в першу чергу для обробки поля під ріпак, але готують за його допомогою і площі під пшеницю та кукурудзу.

Читати по темі: Ціна на карбамід в Україні різко зросла

«Я не знаю як навесні будемо купувати азотні добрива. Ціна на карбамід вже 30 тис. грн/т, а на 1 га ми вносимо 50 кг. Якщо не внести хоча б 60-70% добрив під кукурудзу, отримати врожай не вдасться. Тож доведеться купувати за високими цінами», — каже Ярослав Тимофійчук.

Він зазначає, що купують насіння хороше, відомих брендів, таких як Syngenta та Monsanto, і якщо не внести міндобрива, — витрачені кошти будуть «викинуті на вітер».

Нагадаємо, дефіцит добрив в Україні може спровокувати розвиток контрабанди.