11 грудня 2021, 12:00, Технології

Опубліковано рекомендації зимового зберігання саджанців у приміщенні

Про це інформує ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

Для цього коріння саджанців розміщують в ящики, короби, наповнені вологою тирсою. Якщо в приміщенні дуже холодно, то можна обгорнути їх разом з субстратом в поліетиленовий пакет. Важливо, щоб під тирсою були не тільки коріння, але і коренева шийка саджанця. Тримають саджанці вертикально або під невеликим кутом.

«Після закладки на зберігання потрібно уважно стежити за температурою в приміщенні. Оптимальне її значення становить 0℃ (плюс-мінус 2 градуси). Якщо температура почне зростати, потрібно відкривати двері приміщення для впускання холодного повітря і термінового зниження температури. Адже навіть при 5℃ може початися пробудження бруньок. Також потрібно не допускати пересихання тирси. Її слід регулярно зволожувати», — зазначають експерти Держпродспоживслужби.

Читати по темі: Вирощування цитрусових під землею: аграрій розкрив особливості незвичного садівництва

З настанням весни рослинам потрібно дати час, щоб прокинутися, до моменту висадки в ґрунт. Не можна після довгого зберігання в темному місці різко виставляти їх під яскраве сонце. Для початку потрібно помістити рослини у півтінь і протягом декількох днів поступово адаптувати до світла.

Також відділ контролю у сфері насінництва та розсадництва наголошує на тому, що при купівлі саджанців покупець повинен звертати увагу на наявність сертифікатів, які свідчать про сортові та товарні якості садивного матеріалу. Також сорти повинні бути занесені до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні.