11 грудня 2021, 10:00, Добрива

У НААН розповіли, як підвищити врожайність озимої пшениці на 2 т/га

Про це пише прес-служба НААН.

«Це досить значний показник приросту. Але він залежить від того, які погодні умови складаються. Якщо з осені сприятливі умови для вирощування озимої пшениці, і потім зима не завдала шкоди посівам, відбулося відновлення вегетації, то такі посіви потребують дещо більшої кількості добрив — особливо азотних, щоб сформувати високий врожай — від 8-10 до 12-15 т/га.

Якщо ж аграрії не розраховують на високий урожай, то вони можуть не вносити добрива — зазначають фахівці НААН. Але необхідно, щоб були хоча б стартові добрива для розвитку — по 10 кг діючої речовини азоту, фосфору та калію. Приріст врожаю від такого застосування може становити кілька центнерів.

Якщо не застосовувати комплексні добрива, у випадку холодної, морозної або тривалої зими, не вистачатиме фосфору і калію для формування у рослин морозостійкості. І одні лише азотні добрива не виправлять ситуацію», — підкреслює директор Інституту сільського господарства Степу НААН.

Читати по темі: Аграрій розповів про ефективність різноглибинного внесення добрив

Він також додав, що в окремих випадках посуха або надмірна вологість не дають отримати максимальний ефект від застосування мінеральних добрив.

«Усе залежить від ступеня виснаженості й родючості ґрунтів на полі. І тоді треба рахувати: якщо застосування мінеральних добрив у тих кількостях, що передбачені технологічною картою, потребує значних грошових вкладень, то чи буде отримано потрібний економічний ефект від реалізації цієї додаткової тонни пшениці чи кукурудзи?» — зазначає Ігор Семеняка.