10 грудня 2021, 17:00, Україна

Поширеність мишоподібних гризунів на полях України сягає 4 колоній на гектар

Та попри це, зазначають експерти, значного підвищення чисельності та активного розселення гризунів не відмічається. В посівах озимих культур майже усіх регіонів нараховується 1-3, макс. до 4 жилих колоній/га з 2-7 жилими норами.

В заселених гризунами багаторічних травах, садах, неорних землях, полях після просапних культур мають місце 1-5 осередково до 6 жилих колоній/га з чисельністю жилих нір на одну колонію — 2-10 штук. За слабкого та середнього ступенів гризунами пошкоджено 1-2% рослин озимих зернових та ріпаку, багаторічних трав.

 Читати по темі: Опубліковано звіт щодо фітосанітарного стану посівів озимих культур в Україні

У закритих стаціях мишоподібні гризуни знайдені повсюди. В зерносховищах процент попадання в пастки становить 1%, в продовольчих складах — 2%. По видовому складу переважає миша хатня.

Загроза підвищення чисельності та шкідливості мишоподібних гризунів, передусім в озимині, що межує з неугіддями та багаторічними травами, ймовірна в разі стійкого снігового покриву, під яким за наявності достатньої кількості корму гризуни продовжують розмноження.

Інтенсивність подальшого розвитку та поширення, а також рівень шкідливості будуть визначатись насамперед, погодними умовами та ефективністю винищувальних заходів, які здійснюють на площах зі щільністю гризунів понад 3-5 колоній/га, через внесення в жилі нори дозволених до використання родентицидів.