23 червня 2017, 15:47, Технології

Кернел провів випробування дрона Kray Technologies

Квадрокоптер Kray — промисловий сільськогосподарський дрон, розроблений для оптимізації процесу внесення ЗЗР. Він розрахований на використання як у невеликих земльених банках (до 1000 га), так і кластерах агрохолдингів. Випробування показали, що пристрій здатен облетіти 15 га за 15 хвилин, обробляючи таким чином на протязі дня від 300 до 500 га. Завдяки такому широкому охвату полів можуть бути знижені витрати на внесення препаратів. Крім того, дрон дає змогу вносити добрива по листку 10 і більше разів за сезон.

«Таким чином виробник зможе скоротити операційні витрати в 10 разів та в 5-10 разів скоротити загальну вартість виробництва», — повідомив розробник дрона Kray Technologies Дмитро Сурду.

Робота дрона Kray полягає і у дослідженні стану полів, і у внесенні агрохімії. У процесі польоту коптер знаходить проблемні ділянки та передає інформацію і технологічні карти на центральний комп’ютер.

«Оприскувачі-безпілотники однозначно будуть незамінними у локальній1 обробці посівів, тому ми з нетерпінням чекаємо серійного виробництва даної моделі. Вона є невід’ємною частиною нашої технології завтрашнього дня. Працюючи у зв’язці з мультиспектральною та гіперспектральною технологіями зйомки посівів та аналізу отриманих даних, які ми почнемо застосовувати, такі дрони дозволять якнайшвидше корегувати виявлені проблемні ділянки на полі за заданими координатами необхідними препаратами. В свою чергу, це буде позитивно впливати на загальну урожайність культур та, в кінцевому підсумку, на прибуток», — відмічає керівник проекту розвитку нових технологій Дивізіону Агробізнес «Кернел» Богдан Мельник.

Аграрій може сам проаналізувати карту та виділити ті ділянки, що потребують додаткової обробки. Дрон використовує роторні атомайзери, які дозволяють підтримувати точний розмір краплі та виконувати якісне і ультра-малооб’ємне внесення. При цьому він може регулювати витрату хімікатів та контролювати норму оприскування у певних точках. Тобто і краї поля, і його середина обробляються з однаковою ефективністю.

Дрон Kray Technologies має на борту систему комп’ютерного моніторингу, що використовує 2 стереокамери, які дозволяють реконструювати рельєф та виявляти перешкоди на відстані до 70 м. висота польоту складає 1 м, діаметр обприскування — 5 м.

За словами розробників, серійне виробництво пристрою почнеться вже наступної весни.