10 грудня 2021, 09:30, Україна

За останні 130 років українські землі втратили 30% гумусу

Про це повідомила Тетяна Хоменко, комерційний директор групи компаній «БТУ-Центр» у ході онлайн-конференції «Національний виклик: деградація ґрунтів чи відновлення їх родючості».

«Ми провели масштабне соціальне опитування з нашими колегами. Ми опитали 250 господарств, які працюють за традиційною технологією вирощування, 35 за органічною та 11 господарств, що працюють за ресурсозберігаючими технологіями, як No-Till, Strip-Till, Mini-Till. Також участь в опитуванні взяли 10 українських агрохолдингів», — зазначає Тетяна Хоменко, комерційний директор групи компаній «БТУ-Центр».

У своїй доповіді «БТУ-ЦЕНТР: що можна робити вже сьогодні для відродження родючості українських ґрунтів» пані Хоменко зазначила, що метою опитування було дізнатися, чи знають агровиробники про стан своїх земель та про проблеми, які вони мають. При цьому також було відмічено, що за оцінками НААН, економічні збитки від деградації ґрунту становлять 40 млрд грн/рік, а в останні 130 років українські землі втратили 30% гумусу.

Щодо питання про те, які проблеми у вирощуванні рослин спостерігаються у зв’язку зі зміною клімату, відповіді розподілилися наступним чином:

  • зміни строків сівби — 30%;
  • зниження врожайності — 28%;
  • опустелювання — 20%;
  • зниження ефективності добрив — 15%.

Читати по темі: Неправильно підібрані строки сівби кукурудзи можуть призвести до втрат $100 на 1 га

Щодо частоти проведення ґрунтових аналізів, то 70% опитаних респондентів проводять 1-2 рази на рік, близько 30% не знають про склад ґрунту, з яким працюють. Переважно українські аграрії проводять аналізи на хімічний склад, повний хімічний склад та агрохімічний аналіз. Зокрема, 45% опитаних проводять аналіз лише за кількістю поживних речовин, ігноруючи показник кількості та співвідношення мікроорганізмів в ґрунті. Лише 2% проводять мікробіологічний аналіз.

Загалом 51% опитаних господарств спостерігають процес деградації на своїх ґрунтах. Серед агрохолдингів процес деградації відзначають 50%. Залежно від технології обробітку ґрунту, показники деградації були відмічені такі:

  • за традиційного обробітку — 65%;
  • за органічного землеробства — 44%;
  • за ресурсозберігаючих технологій — 5%.

Щодо побажань, які аграрії мають до представників влади, то 57% опитаних проголосували за відшкодування витрат на засоби, які покращують родючість ґрунтів, 31% проголосували за врахування державою страхування посівів.