9 грудня 2021, 15:30, Технології

Неправильно підібрані строки сівби кукурудзи можуть призвести до втрат $100 на 1 га

Про це йдеться у матеріалі «Кукурудза не пробачає помилок. Юрій Лисак про тонкощі посіву» на Latifundist.com.

«Відомо, що США є лідером у світі з вирощування кукурудзи, тому багато ідей наші агрономи черпають в американських спеціалістів. Цікавими є розрахунки вчених зі штату Вісконсин про те, які агрономічні рішення можуть впливати на ефективність вирощування кукурудзи», — розповідає Юрій Лисак, головний агроном компанії «Агро-Регіон».

За даними вчених, наголошує пан Юрій, найголовніше — це гібрид. Від його вибору залежить: втратить чи заробить аграрій мінімум $120 на 1 га. Також важливі оптимальне внесення добрив, контроль шкідників, бур'янів і хвороб. На наступному місці — строки сівби. Якщо неправильно вибрати строк, аграрій може втратити $100 на 1 га.

«Відомо, що кукурудза не росте за температури +8°С і нижче. Навіть при +13°С треба буде довго чекати сходів. При +15-17°С сходи будуть дружніми, і рослини з'являться на поверхні ґрунту вже через 7-10 днів. Був випадок, коли ми сіяли кукурудзу на початку травня, коли надворі було більше +20°С, то рослини з’явилися вже на 5 день», — каже пан Лисак.

Читати по темі: Костянтин Шитюк та Віктор Чайківський розповіли, як розробити економічну та ефективну систему живлення кукурудзи

Зважаючи на те, що температура протягом доби змінюється, дуже важливо її правильно вимірювати, — зазначає експерт.

«Із власного досвіду та досвіду колег раджу міряти температуру ґрунту між 8 і 9 годинами ранку на глибині 5 см (глибині посіву). Бажано зробити заміри протягом декількох днів, щоб побачити показники в динаміці», — сказав головний агроном компанії «Агро-Регіон».

Коли вирішується питання, з яких полів починати сівбу, треба брати до уваги те, що ґрунт, вкритий рештками, гірше прогрівається. Південні схили прогріваються раніше. З таких полів краще і починати сівбу.

«Взагалі я прихильник раннього строку сівби. У нашій компанії кукурудза займає великі площі (17 тис. га), тому починаємо сіяти, коли температура дозволяє. У цьому сенсі невеликим господарствам, що можуть впоратися за 2 дні, легше вибрати свій оптимальний час», — розповідає пан Юрій.

Він зазначив, що в компанії притримуються ранніх строків сівби тому, що так ефективніше використовуються весняні запаси вологи і рослини можуть максимально розкрити свій потенціал.

Читати по темі: Ніл Кінсі та Юрій Дробязко поділяться знаннями щодо стабільно прибуткової та врожайної кукурудзи

За словами фахівця, багато важить і дотримання рекомендацій виробників насіння. Відомо, що є кременисті гібриди кукурудзи і зубовидні. Перші можна висівати раніше. Також важливо, щоб ґрунт був фізично зрілим (не залипав). Інакше будуть проблеми з кореневою системою рослин.

«Які є ризики раннього посіву? За останні 6 років у нас було 2 роки з приморозками в квітні. Але, якщо побачили на ґрунті 2 пожовтілих від низьких температур листки, не треба відразу панікувати і пересівати культуру. У цей період точка росту рослини знаходиться під землею, тому не обов’язково приморозок зашкодить рослині. Треба її розрізати і подивитись. Всередині вона може бути живою і спокійно відрости», — каже Юрій Лисак.

Крім того, коли рослина повільно росте (2-3 тижні при ранній сівбі), у хвороб є більше часу, щоб її пошкодити. Тому, якщо компанія націлена на ранню сівбу, — резюмує експерт, — насіння повинно бути оброблене інсектицидами (можна використовувати гранульовані).

Нагадаємо, що освітня платформа Культиварій оголосила про запуск нового широкомасштабного курсу «Цариця полів», що охоплює повний операційний цикл кукурудзи — від купівлі насіння до реалізації врожаю.

Юрій Лисак, як один із 30 спікерів заходу, розповість про технологію вирощування кукурудзи в деталях. Всього буде понад 40 лекцій. За детальнішою інформацією переходьте за посиланням.