23 червня 2017, 13:00, Світ

Фінський аграрій розповів про особливості господарювання

Нещодавно команда Kurkul завітала у гості до фінського аграрія Юкки Рустедта, який розповів журналістам як саме функціонує його господарство, про що повідомляє Kurkul.

Наразі зембанк Юкки становить 540 га, 200 га з яких належать фермеру, а решту земель він орендує.

Найбільшу площу займає пивоварний ячмінь (близько 200 га), під двома іншими культурами територія поділена приблизно порівну. Юкка говорить, що пробував сіяти ріпак та інші культури, але саме такий варіант сівозміни є оптимальним на його полях.

«Ризиків при вирощуванні дуже багато, адже погода нестабільна і можна очікувати на негоду цілий рік. Можливе затоплення полів, виникнення вогнищ хвороб, раптові заморозки, полягання посівів, ранні снігопади», — розповідає Юкка Рустедт.

Основні польові роботи зазвичай розпочинаються у травні і тривають до кінця жовтня, але на їх строки впливає нестабільна фінська погода. Наприклад, кілька минулих зим були м’якими, тому навіть у грудні Юкка Рустедт проводив культивацію та вносив міндобрива. Органічні добрива на фермі не використовують, але солому всю залишають у полях.

Посівна кампанія зазвичай триває кілька тижнів. Більшість насіннєвого матеріалу Юкка вирощує сам, решту насіння купує у місцевої Асоціації фермерів.