7 грудня 2021, 15:30, Світ

Зростання ціни на добрива спровокувало розвиток чорного ринку в Індії

Про це пише Latifundist.com з посиланням на видання Krishi Jagran.

Зазначається, що у зв'язку з дефіцитом сформувався процвітаючий ринок, на якому субсидовані поживні речовин для сільськогосподарських культур продаються нелегально за значно вищими цінами, ніж встановлені урядом.

Згідно з повідомленням, аграрії кажуть, що вони не мають особливого вибору, оскільки починається вирішальний посівний сезон для мільйонів індійських сімей, які заробляють на життя сільським господарством.

За словами Діліпа Патідара, який займається вирощуванням пшениці та цибулі в штаті Мадхья-Прадеш, їм доводиться або скорочувати використання добрив та ризикувати зниженням урожаю, або платити високі ціни на чорному ринку.

За його словами, будь-яка з цих альтернатив не дуже хороша. У країні, де 15% населення недоїдає, зниження сільськогосподарського виробництва може призвести до зростання цін на продовольство, що посилить інфляцію. Оплата високих цін на чорному ринку завдасть збитків доходам дрібних і малоземельних агровиробників Індії, на які припадає понад 80% сільськогосподарської галузі країни.

Читати по темі: Саудівська Аравія забезпечить стабільність поставки фосфатних міндобрив в Україну

«Індія — одна з країн, які найбільше постраждали від нестачі добрив у світі. Ціни на поживні речовини для сільськогосподарських культур зросли внаслідок обмеженого постачання вугілля та природного газу, що змусило деякі компанії з виробництва добрив у Європі закритися. Китай та Росія також обмежили експорт, щоб захистити внутрішні поставки. За даними Gro Intelligence, ці перешкоди підтримуватимуть високі ціни на добрива до першої половини 2022 р.», — йдеться у повідомленні.

На думку аналітика Bloomberg Intelligence Алексіс Максвелл, першою відчує удар Індія, оскільки пік попиту на добрива у цій країні припадає на четвертий-перший квартал.

Передумов до зниження цін на мінеральні добрива немає, — прогноз експертів
Читати

За її словами, Китай, один із основних постачальників добрив в Індію, ввів обмеження на експорт, внаслідок чого південноазіатська країна мала недостатньо альтернатив для поставок добрив.

Зазначається, що Індія імпортує понад третину своїх добрив і є найбільшим у світі покупцем карбаміду та DAP (діамонійфосфату). Дефіцит поставок, безумовно, негативно позначиться на врожаї основних озимих культур, включаючи пшеницю, ріпак та бобові.

«Дефіцит добрив виник у той час, коли ціни на інші виробничі ресурси, такі як паливо, також зростають, а деякі аграрії постраждали від нерегулярних опадів», — сказала економіст з мумбайської компанії Elara Securities (India) Pvt. Ltd. Гаріма Капур.

За словами різних джерел, Індія збільшує власне виробництво добрив та укладає довгострокові угоди з постачальниками, щоб стримати зростання цін. Поточні субсидії компаній з виробництва добрив є достатніми, але якщо потрібно більше, уряд надасть їх.

За словами одного з джерел, федеральний уряд почав щотижня розподіляти добрива по районах залежно від попиту, щоб роздрібні торговці та аграрії не запасалися ними.

Зазначається, що наразі 45-кілограмовий мішок діамонійфосфату продається за 1500 рупій ($20) на чорному ринку, що вище за максимальну роздрібну ціну в 1200 рупій ($15,92).