3 грудня 2021, 18:00, ЗЗР

Фітотоксичність гліфосату може знищити врожай кукурудзи

Про це йдеться у матеріалі «Фітотоксичність гербіцидів. Причини, симптоми та як попередити проблему».

Гірший варіант — сходи кукурудзи червоніють і згодом гинуть. Помаранчево-червоне забарвлення — типовий симптом токсичності гліфосату у фазу 1-3 листків. Сповільнення ростових процесів можна легко прийняти за проблеми живлення та недоліків структури ґрунту.

«Відомий гербіцид тотальної дії — гліфосат. Безпринципний і неселективний відносно кукурудзи, а тому надзвичайно фітотоксичний. Незалежно від норми, обробка препаратом може знищити посів», — зазначається у матеріалі.

Читати по темі: Ніл Кінсі та Юрій Дробязко поділяться знаннями щодо стабільно прибуткової та врожайної кукурудзи

Низькорослі рослини зазвичай продовжують вегетувати, але врожайність помітно знижується. Поясненням тому є те, що розпад речовини, або так зване вилуговування відбувається в місцях її накопичення, тобто в коренях знищених бур’янів. У випадку досходової обробки ризик фітотоксичності препарату збільшується внаслідок посушливих умов на період сівби і обробки, низької вологості ґрунту та тривалих дощів після цього.

Аналогічно неселективними і токсичними для кукурудзи є циклоксидим-вмісні препарати, дія яких спочатку проявляється на листі, яке червоніє і засихає, а потім на стеблі. На відміну від гліфосату, рекомендованого до застосування досходово та післясходово, циклоксидим доцільний лише на толерантних до цієї діючої речовини гібридах.

Більше про фітотоксичність різних гербіцидів можна дізнатись у матеріалі на SuperAgronom.com.

Нагадаємо, що освітня платформа Культиварій оголосила про запуск нового широкомасштабного курсу «Цариця полів», що охоплює повний операційний цикл кукурудзи — від купівлі насіння до реалізації врожаю. За детальнішою інформацією переходьте за посиланням.