2 грудня 2021, 17:00, Україна

Частка ГМ-кукурудзи, що вирощується в Україні, одна з найнижчих у світі

Про це йдеться у матеріалі «Світовий ринок кукурудзи 2021 і українські реалії: від глобального до локального» на Latifundist.com.

На глобальному ринку кукурудзи Україна займає близько 15%. Минулого маркетингового року у грошовому еквіваленті це вилилось у виручку $5,1 млрд. Українським виробникам є куди рости у цьому напрямі, адже експортні квоти щороку збільшуються. Наприклад, у 2020 р. вони становили 600 тис. тонн, тоді як у 2021 р. — вже 650 тис. тонн.

«Лише 3-5% української кукурудзи генно-модифіковані. Україна зайняла свою нішу на світовій карті кукурудзи — це ті ринки, які надають перевагу товарам без ГМО, і у ній наші виробники створили свій бренд. З часом, можливо, це і зміниться. ГМ-кукурудза, звичайно, має переваги. Наприклад, з нею легше прогнозувати врожайність та планувати збільшення виробництва, але кожен робить вибір самостійно, до того ж сьогодні у світі не модифікована кукурудза має більше ліквідності», — розповів Олександр Карпенко, голова Чорноморського регіону компанії «Луї Дрейфус Компані Україна».

Читати по темі: Ніл Кінсі та Юрій Дробязко поділяться знаннями щодо стабільно прибуткової та врожайної кукурудзи

На його переконання, для утримання і зміцнення позицій на глобальному ринку кукурудзи, окрім руки на пульсі у питаннях попиту на ГМ-кукурудзу, українські аграрії повинні зважати ще на декілька трендів:

  • Сталий розвиток, до якого переходить світ. Це те, що дасть змогу отримувати премію за експортний товар, відкриє більше європейських ринків та нових напрямів.
  • Сезонність, яка впливає на ціноутворення. Йдеться про те, що Аргентина і Бразилія сьогодні мають більший вплив на ринок кукурудзи, аніж Україна. У цих країнах збирати урожай починають у лютому, і їхнє виробництво може суттєво впливати на експортні українські ціни. Так, у другій половині сезону, коли Бразилія та Аргентина починають конкурувати з Україною за попит у країнах-імпортерах, варто детально аналізувати можливі пов’язані з цим ризики.
  • Технології вирощування. При вирощуванні кукурудзи для України головними обмежувальними факторами є волога, оптимальне мінеральне живлення і температурні режими навесні та влітку. Якщо навчитися їх контролювати і зменшувати ризики там, де контроль неможливий, то аграрії матимуть всі шанси стабільно нарощувати виробництво за оптимальних витрат.

Нагадаємо, що освітня платформа Культиварій оголосила про запуск нового широкомасштабного курсу «Цариця полів», що охоплює повний операційний цикл кукурудзи — від купівлі насіння до реалізації врожаю. За детальнішою інформацією переходьте за посиланням.