2 грудня 2021, 11:00, Добрива

Передумов до зниження цін на мінеральні добрива немає, — прогноз експертів

Про це повідомив Олег Яшулін, трейдер із добрив ДК «Прометей».

Вартість газу досягла історичного максимуму та завдала значного удару по хімічній галузі, внаслідок чого у вересні низка основних гравців на ринку заявила про скорочення виробництва добрив. Складна економіка виробництва змушує виробників перекладати додаткові витрати на споживачів.

«На даний момент на ринку простежується дефіцит міндобрив. Навесні зі 100% гарантією аграрії також зіткнуться з нестачею. Оскільки ситуація з газом залишиться напруженою, багато заводів у Європі вже зараз на межі зупинки. Відкату цін на міндобрива зараз однозначно не буде, навіть якщо припустити, що ціна на газ почне зараз падати», — наголосив Олег Яшулін.

Читати по темі: Ціни на добрива в Україні знизяться не раніше квітня 2022 р.

Водночас, за словами трейдера із добрив ДК «Прометей», компанія забезпечена товаром у повному обсязі.

«Загалом, продажі йдуть на рівні минулого року. Спостерігається незначне просідання у продажах азотних, але водночас зріс обсяг збуту NPK добрив. Співвідношення продажів азотних та складних добрив варіюється на рівні 70:30 відповідно», — деталізує Олег Яшулін.

Зазначається, що у компанії планують інформувати аграріїв щодо зміни цін на добрива та залишків на складах.

«Ми зацікавлені у наших партнерах, тому повідомляємо про зміни ринкової кон'юнктури. У ситуації, що склалася на ринку міндобрив, аграрій ризикує зіткнутися з необхідністю скорочення посівних площ. Тому фермер, у будь-якому випадку, має приймати рішення на підставі детального аналізу об'єктивних даних, і в цьому ми допомагаємо йому», — зазначають у прес-службі.

Читати по темі: Названо вартість органічних добрив та особливості їх застосування

Щодо практичних рекомендацій, у компанії радять аграріям не відкладати закупівлю добрив, очікуючи зниження цін. Кон'юнктура, що склалася на ринку, не виключає дефіциту необхідних обсягів азотних добрив на складах.

«Наразі на ринку пропозиція азотних добрив дуже обмежена. Імпорт заходить, але його не так багато, і він заходить лише на південь — у порти. Постачання з Казахстану здійснюються також не в тих обсягах, які покривали б потребу», — резюмує трейдер із добрив ДК «Прометей».

Нагадаємо, що нещодавно компанія «Прометей» створила спеціалізований інтернет-магазин для агровиробниківprometeymarket.com.ua. Сьогодні на сайті представлено понад одну тисячу позицій затребуваних товарів с/г призначення відомих брендів з високими якісними характеристиками.