1 грудня 2021, 15:30, Урожай

Валовий збір кукурудзи на Полтавщині на третину менший, ніж очікувався

Про це Олена Онупко, виконувачка обов’язків директорки Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій Полтавської ОДА, пише zmist.pl.ua.

«Збільшення виробництва по більшості позицій сільськогосподарських культур, на жаль, не дозволило компенсувати спад виробництва, який відбувся по кукурудзі. Цьогоріч нею засіяли посівну площу у відсотковому відношенні 49,2%. Тому зміщення термінів збирання цієї культури призвело до недоотримання цього зерна майже на 34%».

Згідно з даними інтерактивної карти «Урожай Онлайн 2021», станом на 25 листопада 2021 р., агровиробники Полтавської області зібрали 3,94 млн тонн зерна кукурудзи з площі 609,9 тис. га (95% до прогнозу) за середньої врожайності 6,46 т/га.

Читати по темі: Вигідну ціну на кукурудзу на внутрішньому ринку може забезпечити зберігання врожаю до кінця сезону — експерт

Також зазначається, що торік фіксувалося значне падіння врожайності кукурудзи.

«Під час обстеження 25 господарств у районах, які найбільше постраждали від посухи, виявили, що врожаю кукурудзи не було на 1,5 тис. га посівів. З 1 га у Кременчуцькому районі збирали 1,5 тонни кукурудзи, у Кобеляцькому — 2,5 тонни, тоді як у Гадяцькому з 1 га отримали 8,6 тонн врожаю, а в Лохвицькому районі — 8,0 тонн», — підкреслила пані Олена.

Тому директор Департаменту агропромислового розвитку рекомендував аграріям сіяти менше кукурудзи, а збільшувати посіви жита і ячменю, адже кліматичні умови дозволяють отримувати з них більші врожаї.

Нагадуємо, що за ходом збиральної кампанії в Україні можна слідкувати по інтерактивній карті Урожай Онлайн 2021, проєкт реалізується спільно з компанією JIVA.