30 листопада 2021, 17:00, Україна

Аграріїв попередили про міграцію мишоподібних гризунів на поля озимих культур

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

Зокрема, на 5-47, макс. 60-92% (Запорізька, Харківська обл.) обстежених площ озимих зернових відмічають переважно крайове заселення посівів, де обліковують від поодиноких жилих нір до 1-3, макс. 5 жилих колоній/га (Луганська обл.). На озимому ріпаку виявляють 1-4, макс. 6 (Запорізька обл.) колоній/га з 3-10 жилими норами.

Повсюди на багаторічних травах, садах, незораних площах після просапних культур, неугіддях, інших природних стаціях обліковували по 2-5, макс. 6 (Волинська, Донецька, Київська, Тернопільська обл.) жилих колоній/га у кожній по 3-12 жилих нір.

Читати по темі: Опубліковано звіт щодо фітосанітарного стану озимих зернових культур та ріпаку

«Осередки надпорогової чисельності мишоподібних гризунів локалізовано. За видовим складом мишоподібних гризунів переважають звичайна та гуртова полівки. В південному Лісостепу та Степу зустрічаються курганчикові миші, — зазначають експерти Держпродспоживслужби, — Рекомендуємо регулярно проводити моніторинг сільськогосподарських угідь та при наявності 3-5 і більше жилих колоній/га проводити захисні заходи проти гризунів дозволеними та рекомендованими родентицидами, згідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні» та залежно від видового складу гризунів».

Нагадаємо, що посуха на Херсонщині негативно впливає на стан озимих культур.