22 червня 2017, 16:00, Світ

Урожай зерна в Європі також буде зменшений через погодні умови

Екстремальні погодні умови у Франції і південній Європі неабияк повпливають на урожай пшениці в поточному році, повідомляє agroconf.org.

«Зрозуміло, що дуже висока температура знизить врожайність в Європі, але поки рано говорити, все залежності від погоди на наступному тижні», — повідомив глава французької консалтингової компанії Agritel, Мішель Портьєр.

За прогнозами метеорологів, температура у Франції опуститься до середнього рівня в кінці поточного тижня. У минулому році Франція зібрала свій найгірший урожай за останні кілька десятиліть — 28 млн т, оскільки погода протягом весни-літа була несприятливою для розвитку посівів пшениці.

Екстремальні погодні умови в Іспанії — від морозів в зимові місяці до рекордних високих температур — приведуть до скорочення врожаю пшениці до 3,7 млн ​​т, прогнозує асоціація сільськогосподарських кооперативів Іспанії. У минулому році Іспанія зібрала 7,2 млн т.

В інших великих аграрних країнах Європи погода була більш сприятливою.

У Німеччині, яка займає друге місце в ЄС по виробництву пшениці після Франції, посіви розвиваються добре після дощового періоду в червні, який відновив запаси вологи після незвично сухої весни.

«В цілому картина задовільна, і Німеччина, ймовірно, збере середній урожай цього літа, оскільки у нас не було екстремальних погодних умов, які спостерігаються в інших частинах Європи. Наступні 2-3 тижні матимуть вирішальне значення для врожайності, нам потрібне необхідне поєднання сонячної погоди і дощу», — повідомив неназваний аналітик з Німеччини.

Як прогнозує Асоціація фермерів Німеччини, валовий збір пшениці в поточному році складе 25,2 млн т, що на 3 % більше, ніж в минулому році.

У Польщі, четвертому найбільшому виробнику пшениці в ЄС, своєчасні дощі також поліпшили перспективи майбутнього врожаю. За прогнозами Sparks Polska, в 2017 р країна збере 11,3 млн т пшениці, що на 1 % більше, ніж в минулому році.

Посіви пшениці в Великобританії знаходяться в хорошому стані, що дає надію на невелике збільшення виробництва в цьому році. Оцінки майбутнього врожаю британської пшениці варіюються від 14,5 млн до 15,0 млн т. У минулому році він склав 14,38 млн т.