29 листопада 2021, 17:50, Техніка

Використовувати пелети на зерносушарках в 2,5 рази дешевше, ніж газ

Про це розповів Руслан Демчук, фахівець елеваторної справи, регіональний представник KMZ Industries, йдеться у матеріалі «Дорожня карта будівництва фермерського елеватора з нуля» на Kurkul.com.

За словами експерта, ті з клієнтів KMZ Industries, хто минулого сезону встановив теплогенератор на пелетах, у цьому році відзначали економію у два з половиною рази у порівнянні з природним газом.

«Наразі нові контракти на зерносушарки для аграріїв оговорюються тільки на теплогенераторі: зазвичай на пелеті соняшника або на щепі», — розповів пан Демчук.

Він зазначив, що інвестиції в теплогенератор, що працює на альтернативних видах палива, мінімальні.

 «Для фермерських сушарок із продуктивністю 200-500 тонн на добу теплогенератор із повною автоматизацією та системами захисту від перегріву буде коштувати приблизно 80% вартості зерносушарки. До вибору теплогенератора потрібно підходити вкрай прискіпливо. Часто буває, що в гонитві за економією виробники завищують показник потужності, що в результаті призводить до зменшення продуктивності зерносушарки», — пояснив фахівець.

Читати по темі: Багато посівів кукурудзи в Україні залишаться зимувати на полях

Він додав, що сучасні теплогенератори можуть слугувати повноцінним джерелом тепла, не погіршуючи ефективність зерносушарки. А от саму сушарку доведеться чистити від пилу частіше, оскільки ризик загоряння на теплогенераторах без теплообмінників у рази вищий, ніж на природному газу.

«Усього в Україні встановлено 22 зерносушарки на теплогенераторах, що були виготовлені компанією KMZ Industries. Здебільшого це теплогенератори на пелеті соняшнику. Також є одна зерносушарка із теплогенератором на щепі», — підсумував Руслан Демчук.

Нагадаємо, що освітня платформа Культиварій оголосила про запуск нового широкомасштабного курсу «Цариця полів», що охоплює повний операційний цикл кукурудзи — від купівлі насіння до реалізації врожаю. За детальнішою інформацією переходьте за посиланням.