28 листопада 2021, 10:00, Світ

Японські науковці створили унікальний сорт ячменю, у якого відсутнє передчасне проростання

Підготував SuperAgronom.com за матеріалами newatlas.com.

Очікується, що зміна клімату матиме великий вплив на врожайність сільськогосподарських культур і продовольчу безпеку в найближчі десятиліття. Вчені, які працюють над вирішенням цієї проблеми, продовжують демонструвати, що інструменти для редагування генів, такі як CRISPR, здатні зарадити ситуації. Так, група в Японії використала цю технологію для створення мутантного виду ячменю, вирощуючи який агровиробники не матимуть проблем з передчасним проростанням.

«Одна з проблем, з якою аграрії часто стикаються, відома як проростання зерна перед збиранням. Вона може бути викликана дощем, що неочікувано пішов напередодні жнив. Передчасне проростання значно знецінює зерно», — йдеться у матеріалі.

Читати по темі: Науковці розробили біостимулятори із метану, які підвищують урожайність культур на 40%

Попередні дослідження показали, що генна інженерія може бути використана для продовження періоду спокою зерен, щоб запобігти передчасному проростанню, але це може негативно вплинути на їхнє використання у виробництві солоду. Команда Університету Окояма роками працювали над вирішенням цієї дилеми і саме за допомогою інструменту редагування генів CRISPR знайшла рішення.

«Ми визнали необхідність стратегічного маніпулювання посівами, щоб витримати наслідки постійного загострення змін клімату, — каже доктор Хіроші Хісано, голова дослідження. — Наша спільна дослідницька група вже набула досвіду в точному редагуванні геному ячменю. Нещодавно ми виявили специфічні гени спокою зерна ячменю, які називаються qsd1 та qsd2».

Вчені використали вид ячменю, відомий як Golden Promise, як відправну точку, і використали CRISPR для створення генетично модифікованих версій з мутантами одного або обох цих «генів сплячки». Усі ці мутанти демонстрували накопичення так званої абсцизової кислоти, яка відповідає за затримку проростання.