28 листопада 2021, 08:00, Посівна

В Укргідрометцентрі розповіли про стан озимих культур

Про це розповіла Тетяна Адаменко, керівник відділу агрометеорології Укргідрометцентру, пише bessarabia.in.ua.

«Посівна була стандартною для останніх років, з великою кількістю пізніх посівів, рівень яких перевищив 35%. До того ж сіяли до кінця жовтня, незважаючи на суттєвий дефіцит опадів. Осінь дуже суха цього року у більшості районів, унікально суха, лише у 2014 році була така суша», — розповідає пані Адаменко.

Але, наголошує метеоролог, через помірну температуру повітря, критичного висушування ґрунту, як можна було очікувати, не сталося. Негативних явищ на озимих посівах не спостерігається, є певне пригнічення рослин внаслідок нестачі вологи, але ситуація не гірша за торішню, навіть краще в деяких районах.

Читати по темі: Кількість опадів на Дніпропетровщині сягає 30% від норми, звіт про стан озимих

«Можу відзначити, що 30% пізніх посівів у нас традиційно — слаборозвинені. Проте, пшениця, що тільки що сформувала сходи, зі зниженням температури до 5 градусів, так званого біологічного нуля, зупиняє розвиток і входить в зиму слабкою”.

Станом на третю декаду листопада 2021 р. посіви озимої пшениці в Україні знаходяться у різних фазах розвитку: від шила та двох листків до повністю розкущених.

«Соняшник цього сезону збирали довго, тож посівна озимих закінчилася близько тижня тому. Що стосується вологи, то опади йшли нерівномірно і строкатість полів неймовірна. Взагалі, пізні посіви — це нормальне явище, в Україні посівна поступово починає тяжіти до зими: ярі починають сіяти пізньої зими, озимі — сіють під зиму. У певних ситуаціях пізні посіви є найбільш правильними, це дозволяє уникнути певних проблем, наприклад, з бур'янами», — розповідає про ситуацію на півдні України Олександр Гончаров, фахівець у сфері агрономії.