26 листопада 2021, 15:40, Технології

Аграрій рекомендує перевіряти пластичність гібридів кукурудзи на завищених густотах висіву

Про це пише Kurkul.com.

За словами спікера нового широкомасштабного курсу «Цариця полів» Анатолія Григорчука, важливими критеріями підбору є: пластичність гібриду, посівна якість насіння, енергія та схожість насіння, стійкість до хвороб та зовнішніх чинників.

Згідно з результатами дослідження Анатолія Григорчука, протягом 6-7 років гібриди кукурудзи формують однакову врожайність незалежно від ФАО. Тому у господарстві при підборі насіння в першу чергу використовують критерій — пластичність.

«У нашій зоні середня врожайність становить близько 8,5 т/га. Цей показник обумовлений вологозабезпеченістю. Проводячи дослідження із різними гібридами, ми прийшли до наступного висновку — протягом 6-7 років різниці в урожайності між пізніми і ранніми гібридами немає. За останній час, коли змінилися погодні умови і температурний режим став досить несприятливим для розвитку кукурудзи, то головним критерієм відбору стала пластичність гібриду», — зазначив фахівець.

Щоб визначити, наскільки гібрид пластичний, у ТОВ «Володимирівське» його тестують на завищених густотах: висівають 100-110 тис. насінин/га і дивляться, як гібрид витримає загущення та який качан сформує. Якщо гібрид «витримав» високу густоту і дав врожай не гірший, ніж за рекомендованої густоти висіву, його впроваджують в товарне виробництво.

Також, за його словами особливу увагу слід приділити енергії та схожості насіння (різниця між ними має бути мінімальна).

«Важливим показником також є генетична чистота. Світові компанії постачають насіння, яке на 95% має генетичну чистоту», — розповів експерт.

Як зазначив спікер, маса 1000 насінин не має критичного значення для якісного врожаю, проте дрібніше насіння сіяти легше, тому краще обирати насіння кукурудзи з масою тисячі не більше 300 г.

«Відносно калібрування насіння, то бувають випадки, коли воно погано відкаліброване та з наявними різними фракціями. Це проблема чисто технічна, її неможливо відслідкувати. Тож, коли вам поставили насіння, варто відкрити мішок і подивитись на якість. Щоб не купити «кота в мішку», — додав Анатолій Григорчук.

Також, за порадами експерта, наразі важливо обирати гібриди, стійкі до хвороб та зовнішніх чинників:

  • стійкість до хвороб має велике значення при виборі гібриду у зв’язку із поширенням гельмінтоспоріозу та пухирчастої сажки;
  • аридизація клімату спричиняє використання гібридів із високою посухостійкістю;
  • кремнистоподібні гібриди є найстійкішими до холодів.

Нагадаємо, що освітня платформа Культиварій оголосила про запуск нового широкомасштабного курсу «Цариця полів», що охоплює повний операційний цикл кукурудзи — від купівлі насіння до реалізації врожаю. За детальнішою інформацією переходьте за посиланням, тел. +38 (050) 023-89-87, e-mail: kultivariy@latifundistmedia.com.

В рамках курсу учасники отримають 8 практичних занять, виїзди на господарства з практиками та спікерами курсу, що допоможе аграріям вийти на новий рівень у вирощуванні найголовнішої експортної агрокультури України.