26 листопада 2021, 09:30, Технології

Аграрій з Донеччини поділився досвідом встановлення системи підземного поливу

Про це розповів Василь Соколенко, голова СФГ «Рой», пише FreeRadio.com.ua.

Зазначається, що пан Соколенко має справу з вирощуванням рослин вже близько 30 років. За його словами, такої системи на Донеччині ще не запроваджували ніде.

«Я поставив підземне крапельне зрошення. Зараз є ізраїльська технологія, яка дозволила Ізраїлю не лише себе забезпечувати продукцією, стати лідером з виробництва сільгосппродукції, а й експортувати цю технологію. І в пустелях зараз вирощують більше врожаю, ніж ми тут на чорноземах», — розповідає аграрій.

Він наголошує, що частину робіт вже виконали, зокрема було закуплено та встановлено трубки на глибину 25-30 см на площі 16 га. Ці трубки ще мають «улежатись».

«Чекаємо ще на 30 га. На гектар треба 10 км цієї трубки. На 46 га це буде десь 500 км трубки. Ми вже 160 км поклали. Ще покладемо 300 км, будемо рити канави, розводку зробимо: будемо підключати кожну трубку. Автоматика все буде робити, полив по картах», — описує реалізацію плану аграрій-новатор.

Василь Соколенко вважає, що за цією системою майбутнє.

«Без зрошення ми вже постійно недоотримуємо врожай. Буде зрошення — це гарантований врожай, харчова безпека», — каже він.

 

Читати по темі: Ніл Кінсі та Юрій Дробязко поділяться знаннями щодо стабільно прибуткової та врожайної кукурудзи

За словами аграрія, кожний модуль поля буде зрошуватися окремо.

«Трубки прокладені на відстані 1 метр один від одної, вони закільцьовані. В системі спочатку підіймається тиск води у 2 атмосфери — поки його не буде, вода не буде крапати», — розповідає пан Василь.

Також він наголосив, що система працюватиме автоматично. Вона складається з датчиків вологи (на 57 кубів води йде один модуль). Вологу виставляти можна в залежності від вирощуваної культури. Де ґрунт сухіший, система буде давати більше води.