25 листопада 2021, 18:00, Урожай

Урожайність кукурудзи на Житомирщині у 2021 р. на 16% вища, ніж торік

Про це розповіла Ніна Добринська, заступниця директора обласного департаменту агропромислового розвитку, пише Суспільне.

За її словами, цього року в області засіяли майже 280 тис. га кукурудзи.

«Це на 22 тис. га більше, ніж у минулому році, — каже Ніна Добринська. — На даний час вже зібрано 204 тис. га кукурудзи. Урожайність цього року на 1,0 т/га вища, ніж минулого, і становить 7,3 т/га».

Для аграріїв, які вирощують кукурудзу, наразі державної підтримки немає.

«Це пов'язано з тим, що сьогодні наші аграрії із задоволенням сіють кукурудзу, вона рентабельна, експортоорієнтована, тому держава підтримує ті галузі, які є багатозатратними», — розповіла Ніна Добринська.

За словами аграрія Андрія Сороки, що займається вирощуванням кукурудзи в Брусилівському районі, ціни на кукурудзу, що наразі спостерігаються на ринку, дозволяють стверджувати, — кукурудза є досить рентабельною культурою.

Читати по темі: Ніл Кінсі та Юрій Дробязко поділяться знаннями щодо стабільно прибуткової та врожайної кукурудзи

«Тому ми робимо на неї ставку. Урожай трохи кращий, ніж у минулому році. Державної програми підтримки підприємців, які вирощують кукурудзу, немає, але ми скористалися іншою програмою підтримки — погашення відсоткових ставок за кредитами, які ми брали на поліпшення техніки», — сказав пан Сорока.

Збирання урожаю цьогоріч почали на два тижні раніше, ніж в 2020 році. Інженер підприємства Анатолій Торгонський каже, що для росту кукурудзи були сприятливі погодні умови.

«Якщо погодні умови дають можливість зібрати врожай і немає дощів, то ми за 14-20 днів збираємо врожай, але якщо є дощі, то цей процес трохи затягується. Цей рік для нас дуже сприятливий, ще 2-3 дні і ми закінчуємо усе», — розповів інженер.

Олександр Курильчук, комбайнер, каже, що збирати кукурудзу почали на початку листопада.

«Жнива у нас проходять в терміни. Погодні умови нам сприяють, тому що основна задача комбайнерів і комбайна — якісно все змолотити, щоб качан був пустий, і, щоб усі роботи були виконані вчасно», — розповів пан Курильчук.

Нагадаємо, що освітня платформа Культиварій оголосила про запуск нового широкомасштабного курсу «Цариця полів», що охоплює повний операційний цикл кукурудзи — від купівлі насіння до реалізації врожаю. За детальнішою інформацією переходьте за посиланням.

Також зазначимо, що за ходом збиральної кампанії в Україні можна слідкувати по інтерактивній карті Урожай Онлайн 2021, проєкт реалізується спільно з компанією JIVA.