25 листопада 2021, 08:00, Насіння

В Україні з’явиться гібрид силосної кукурудзи для мінімально обробленого ґрунту

Про це для SuperAgronom.com розповів Олександр Хмелюк, керівник Агродепартаменту компанії LNZ Group.

«Зменшення інтенсивності обробітку ґрунту зумовлено насамперед зниженням кількості опадів. Тобто головною задачею є забезпечення накопичення та збереження вологи. Проте при мінімізації обробітку ми не завжди можемо забезпечити відповідну його структуру. Тому на передній план виходить питання підбору гібриду», — каже пан Олександр.

Основною вимогою до гібридів, придатних для вирощування за мінімального обробітку ґрунту, є пластичність, — менша вимогливість до умов вирощування. Такі гібриди рідко дають рекордні урожаї, проте стабільні, вони менш схильні до провалів у порівнянні з гібридами інтенсивного типу.

«Не менш важливим залишається стійкість до хвороб, оскільки більшість патогенів зберігаються на пожнивних рештках, які мало заробляються і довше розкладаються при мінімальному обробітку. Вони також повинні мати більшу холодостійкість, так як ґрунт під пожнивними рештками прогрівається повільніше», — наголосив експерт.

Читати по темі: Ніл Кінсі та Юрій Дробязко поділяться знаннями щодо стабільно прибуткової та врожайної кукурудзи

Також пан Хмелюк зазначає, що у наступному сезоні у портфелі LNZ Group з’явиться новий гібрид силосної кукурудзи S3477/EXPG601 (ФАО 340), який відповідає всім вимогам, що висуваються в агрокліматичних умовах сьогодення.

«Однією із основних передумов виведення нового силосного гібриду на ринок була відсутність у нашому портфелі гібридів з ФАО 320-350. Поява S3477/EXPG601 з ФАО 340 дасть можливість розширити вікно заготівлі якісного силосу, залежно від потреб господарства, особливо в північних регіонах, де гібриди з ФАО 400 і вище не отримують достатньої для повноцінного визрівання кількості сонячної енергії», — підкреслив Олександр Хмелюк.